February 8, 2011

Ghimpu: O nouă Constituţie, asta e soluţia!

OBSERVATOR » O nouă Constituţie, asta e soluţia!: "- Sent using Google Toolba

Criza politică din Republica Moldova poate fi depăşită prin adoptarea unei noi Constituţii, care urmează a fi adoptată în urma unui referendum naţional, a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
“Cea mai bună soluţie este adoptarea unei noi Constituţii prin referendum, pentru că comuniştii nu vor boicota legea statului. Acesta este asul din mînecă, convenit cu oficialii europeni. Proiectul noii Constituţii este gata şi este deja prezentat Comisiei de la Veneţia. Astfel, vom depăşi criza politică o dată şi pentru totdeauna”, a explicat Ghimpu.
Ex-preşedintele Parlamentului a menţionat că proiectul noii Constituţii a fost pregătit încă în perioada cînd acesta era şef al statului, de o comisie specială, constituită cu acordul tuturor liderilor formaţiunilor politice, care au format, în 2009, Alianţa pentru Integrare Europeană.
Potrivit lui Ghimpu, la momentul actual, pentru definitivarea noului proiect al Legii supreme, urmează a fi puse punctele finale pe unele chestiuni foarte importante, care vizează regimul de guvernare – prezidenţial, parlamentar sau semiprezidenţial, care să fie în republică, principiile de funcţionare a Procuraturii generale, a Curţii Constituţionale etc.
Liderul liberal mai consideră că referendumul nu trebuie să coincidă cu alegerile locale, iar pragul de validare a acestuia să fie exclus.