February 8, 2011

Preşedintele OSCE speră să convingă Tiraspolul să negocieze

OBSERVATOR » Preşedintele OSCE speră să convingă Tiraspolul să negocieze


Preşedintele în exerciţiu al OSCE va avea mîine întrevederi cu autorităţile de la Tiraspol pe care speră să le convingă să participe la o rundă de negocieri neoficiale la Viena. Potrivit ministrului de Externe de la Vilnius, Audronius Azubalis,
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa speră că tratativele preconizate pentru 14-15 februarie, curent, în capitala Austriei vor fi ultimele convorbiri neoficiale, după care vor urma cele oficiale chiar pe parcursul acestui an.Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, care deţine în acest an preşedinţia OSCE, a venit astăzi la Chişinău după întrevederi cu oficiali de la Moscova şi Kiev. “Situaţia nu este tocmai roză”, a apreciat Audronius Azubalis atitudinile celor două ţări-garante la procesul de reglementare a conflictului îngheţat de pe Nistru. Preşedintele în exerciţiu al OSCE va discuta mîine cu liderii de la Tiraspol, spunînd că “este important să existe un dialog”.
La rîndul său, vicepremierul moldovean, Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a declarat la un briefing de presă, susţinut cu omologul său lituanian, că poziţia Moldovei în negocieri rămîne elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană prin păstrarea integrităţii teritoriale a R. Moldova şi retragerea armamentului rusesc din zonă.
Iurie Leancă de asemenea a solicitat implicarea OSCE pentru eliberarea lui Ernest Vardanian şi a lui Ilie Cazac din detenţia autorităţilor de la Tiraspol, care îi acuză de spionaj.
Negocieri oficiale în formatul 5+2 (R. Moldova, partea transnistreană, Rusia, Ucraina, OSCE, SUA şi UE) nu au avut loc din 2006. Preşedintele în exerciţiu al OSCE a respins ideea că instabilitatea politică de la Chişinău ar avea efecte negative asupra procesului de negocieri şi a salutat “diplomaţia prin fotbal”, avînd în vedere întîlnirile informale de anul trecut între Premierul Vlad Filat şi liderul tiraspolean, Igor Smirnov, la meciuri de fotbal. Audronius Azubalis a apreciat ca fiind o realizare importantă reluarea trenului Chişinău-Odesa, via Tiraspol.