February 9, 2011

Tiraspol: 14 ani de închisoare pentru Ilie Cazac. Guvernul RM: Este o decizie ilegală | UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din Moldova

Tiraspol: 14 ani de închisoare pentru Ilie Cazac. Guvernul RM: Este o decizie ilegală
Ilie Cazac, acuzat în Transnistria de trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, a fost condamnat, astăzi, la 14 ani de închisoare. Verdictul a fost pronunțat de către o instanță din regiunea transnistreană.
Tiraspol: 14 ani de închisoare pentru Ilie Cazac. Guvernul RM: Este o decizie ilegală
Părinții lui Ilie Cazac au protestat de mai multe ori în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău
Foto: europalibera.org

Potrivit PublikaTV, tânărul este fost angajat al serviciului fiscal din Tighina. Acesta a fost arestat la 22 martie 2010, de către reprezentanţii Ministerului Securităţii de la Tiraspol, fiind acuzat de spionaj în favoarea Moldovei.

Părinţii tânărului au protestat câteva luni la rând în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Chişinău, cerând ca diplomaţii ruşi să se implice în eliberarea fiului lor.

De cealaltă parte, Guvernul R. Moldova apreciază decizia de condamnare a lui Ilie Cazac drept una ilegală şi nefondată. "Această condamnare constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi vine în contradicţie cu spiritul şi măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, promovate consecvent de Guvernul de la Chişinău. Condamnăm cu fermitate comportamentul administraţiei de la Tiraspol, care a instrumentat acest caz cu încălcarea drepturilor de acces la asistenţă juridică de calitate şi la un tribunal independent legitim. Apelăm în mod repetat la o intervenţie convingătoare din partea mediatorilor şi a observatorilor, precum şi din partea forurilor internaţionale", se menționează într-un comunicat al Executivului moldovean.

Potrivit sursei, Guvernul va depune în continuare toate eforturile posibile pentru eliberarea cît mai curînd a lui Ilie CAZAC, cît şi a cetăţeanului Ernest Vardanean, condamnat anterior la Tiraspol.

Sursa: UNIMEDIA