February 19, 2011

Ion Sturza – omologul lui Marian Lupu?

Ion Sturza – omologul lui Marian Lupu
17 Februarie 2011
De Liuba Calaraș/ Chisinau / Moldova.ORG/ -- Republica Moldova va avea un președinte, doar atunci când politicienii atât de dreapta cât și de stânga își vor satisface capriciile. Dacă până acum comuniștii nu voiau să vadă pe nimeni din afară în rolul de ”tătucă al națiunii” (Ion Sturza în interviu cu Europa Liberă), acum sunt de acord cu candidatura oricui, numai să fie neutru. Ceea ce pare mai mult o dorință a ambelor părți. Nici Filat nu intervine cu nici o sugestie, ba chiar îi e convenabil ce se-ntîmplă în țară.

Atâta timp cât e șeful Executivului și poate să inițieze candidatura unui individ, care oricând poate fi de partea lui sau… care deja este. Marian Lupu în general nu are cum să se manifeste în contradictoriu, după tot ce s-a întâmplat mai blând zis în jurul lui, decât din cauza dumnealui. Din păcate, nici Lupu nu prea are șanse, încolțit fiind de comuniștii care se consideră trădați, de o mare parte a Alianței ce nu-l au de bine (PLDM). Și mai nou, acum nici PD nu prea îl susține. Deci candidatura lui Marian Lupu se omite, din cauza PR- ului ce și l-a făcut, cea a lui Vladimir Filat se contramandeză până-n momentul care nu va mai fi util Guvernului.
Deja au apărut două posibile candidaturi, prima ar fi cea a viceministrului de Externe Natalia Gherman și a doua a ex-premierului Ion Sturza. Natalia Gherman a fost propusă nu de 1 sau câteva persoane, ci de 1300 pe site-ul de socializare Facebook. Fapt ce creează impresia de manipulare prin crearea unei liste cu candidați alternativi, dar nici unul de talia lui Sturza. Într-un interviu acordat portalului de știri UNIMEDIA, aceasta a declarat: "În primul rând, le mulţumesc persoanelor care s-au expus în termeni pozitivi faţă de mine, în particular grupului lansat pe Facebook.
Trebuie să admit că pe multe persoane care au lansat iniţiativa respectivă nu le cunosc. La fel, voi remarca că nu am cunoscut despre inițierea acelui grup. Cât priveşte subiectul privind candidatura mea pentru postul de Preşedinte al Republicii Moldova, ţin să remarc că nu intenţionez să candidez pentru această înaltă funcţie". Și cea din urmă candidatură, Ion Sturza, deși nu se bucură de atâta popularitate pe site- urile de socializare, nu înseamnă că nu ar fi un potențial președinte.
Vitalia Pavlicenco deja s-a arătat pentru candidatura ex-premierului prin postarea interviului acestuia cu Valentina Ursu, pe blogg-ul personal www.pavlicenco.md. Unde au și apărut comentarii pozitive la adresa dumnealui: ”Ion Sturza este cel mai indicat să ocupe funcția de Președinte al Republicii Moldova. Ar fi indicat să fie susținut de o largă coaliție de guvernământ. Este strigent necesar un Președinte reformator în caz contrar pierdem și ultimul tren spre Europa”, semnat de Victor Gurău.
Din interviul lui Ion Sturza cu Valentina Ursu reiese că nimeni nu ar fi bun pentru postul de Președinte al Republicii Moldova, ba chiar că ”nu putem să depășim niște perioade de maturizare”. În opinia ex-premierului, nimeni nu este potrivit pentru acest rol, rămâne doar candidatura sa. Reapariția în vizorul mass-mediei și impunerea sa indirectă, ne face să credem că devine omologul lui Marian Lupu, după insistență și scop.
La moment dilema zilei nu este posibila candidatură a domnului Sturza la funcția de Președinte a Republicii Moldova ci dorința PDM- ului de a face coaliție cu PCRM. Motivul să fie negocierea ex-premierului pentru un nou statut?!