February 23, 2011

Progrese rapide la negocierile privind Acordul de Asociere

Progrese rapide la negocierile privind Acordul de Asociere - Radio Free Europe/Radio Liberty © 2011
23.02.2011
Vice-ministrul de externe Natalia Gherman: „Când vom fi la o etapă avansată a reformelor, perspectiva aderării va fi una clară.”
Emisarul Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schuebel şi ministrul adjunct de externe Natalia Gherman au anunţat astăzi că Moldova şi Uniunea Europeană au încheiat, în numai un an şi o lună, negocierea a 20 de poziţii din cele 24 ale viitorului Acord de Asociere. Acordul cadru propus de Uniunea Europeană nu promite Moldovei aderarea, dar oficialii moldoveni au spus mereu că această promisiune poate fi obţinută în cursul negocierilor. Mai păstrează Moldova această şansă?


Şansa se menţine, dar depinde de Republica Moldova dacă îşi va face bine lecţia de acasă. Deocamdată Bruxellesul salută noul program de guvernare al coaliţiei liberal-democrate, apreciind ambiţiile Chişinăului de a avansa rapid pe calea integrării europene.

Şi pentru că recent ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeriu Kuzmin sugera că niciodată nu a fost făcută promisiunea de a acorda Moldovei statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, Europa Liberă a adresat câte o întrebare emisarului Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schubel, şi viceministrei de Externe Natalia Gherman.

Europa Liberă: Avem declaraţiile ambasadorului rus, domnul Kuzmin care afirmă că Uniunea Europeană duce o politică de extindere precaută, iar Moldova este fără perspectivă de integrare europeană, cel puţin în următorii 10 ani. Cum să înţelegem?

Natalia Gherman: „Cred că nu este nici un temei de îngrijorare în ceea ce priveşte viitorul acestei relaţii consistente. Exemplul Croaţiei ne demonstrează că atunci când sunt întrunite toate condiţiile pentru aderare, când ţara se conformează cerinţelor, standardelor şi normelor solicitate de Uniunea Europeană, UE este dispusă să ia o decizie pozitivă. Moldova parcurge o cale a reformelor şi când vom fi la o etapă avansată a acestui parcurs de reforme, avem încredere că perspectiva aderării va fi una clară.”

Dirk Schuebel
Dirk Schuebel: „Aş vrea să spun că rezultatele vizibile din ultimul an şi jumătate vorbesc de la sine. Şase comisari care au vizitat Republica Moldova din 2009, la fel şi vizitele înalţilor oficiali ai Republicii Moldova la Bruxelles, vizitele primului ministru la Bruxelles, cinci runde de negocieri, zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător urmează să înceapă în curând. La fel, vom iniţia negocieri privind acordul creării spaţiului aviatic comun. De asemenea, a fost lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Acestea sunt exemplele care demonstrează foarte mult progres şi cooperare strânsă. Toate reformele, pe care noi vă ajutăm să le implementaţi, sunt realizate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru obiectivul de integrare europeană şi noi suntem foarte bucuroşi să vă putem ajuta şi asista în acest sens.”

Europa Liberă: Dar dacă Republica Moldova depune o cerere de a deveni membru, şansele care sunt?

Dirk Schuebel: „Uniunea Europeană are un catalog de condiţii, Criteriile de la Copenhaga. Şi întâi aceste criterii trebuie să fie implementate, după care ar putea să depună o cerere în acest sens. Şi noi suntem gata şi bucuroşi să vă ajutăm să implementăm aceste condiţii, după care să putem parcurge, sau aplica mai departe.”

Europa Liberă: Negocierile privind semnarea unui acord de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova au fost lansate la începutul anului trecut, acestea întregistrând până în prezent o evoluţie pozitivă pe toate cele patru capitole, aşa cum afirmă autorităţile de la Chişinău: dialog politic, cooperarea economică - sectorială şi finaciară, justiţie şi afaceri interne şi, respectiv, contactele interumane.