February 6, 2011

Iurie LEANCĂ a subliniat importanţa trasării unei perspective Europene clare pentru Moldova

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie LEANCĂ a participat la Conferinţa pentru politici de securitate de la Munchen

În perioada 4 – 6 februarie 2011, la Munchen se desfăşoară cea de-a 47-a ediţie a Conferinţei pentru politici de securitate – un for prestigios care întruneşte şefi de state şi guverne, miniştri, experţi renumiţi şi alţi factori decizionali în sfera politicii externe şi de securitate. Republica Moldova a fost reprezentată la acest eveniment de către Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie LEANCĂ.

Dezbaterile din acest an au fost dominate de criza politică din Egipt. Agenda evenimentului, de asemenea, a inclus discuţii pe marginea proceselor de edificare a unei arhitecturi viabile de securitate în spaţiul euro-atlantic, funcţionării regimurilor de control al armamentelor şi politicilor de neproliferare, căilor de depăşire a crizei economice ş.a. În cadrul dezbaterilor a fost atinsă şi problematica reglementării conflictelor.

Pe marginea evenimentului, şeful diplomaţiei moldoveneşti a avut o serie de întrevederi oficiale şi consultări informale. În cadrul întrevederii cu omologul său ucrainean, ministrul de Externe, Constantin GRIŞCENKO a fost efectuat un schimb de opinii amplu asupra întregului spectru de subiecte privind cooperarea bilaterală, inclusiv problematica de frontieră. Au fost trasate unele perspective privind continuarea dialogului şi contactelor la nivelul ministerelor de Externe.

De asemenea, Iurie LEANCĂ a purtat o serie de discuţii cu conducerea Ministerului de Externe, reprezentanţii Cancelariei federale şi Parlamentului german. Întrevederile au contribuit la continuarea dialogului intens politic moldo-german şi aprofundarea cooperării bilaterale. Agenda discuţiilor cu partenerii germani a vizat situaţia politică din ţară noastră, promovarea integrării europene, cooperarea în contextul Parteneriatului Estic, situaţia actuală şi perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean şi alte subiecte relevante. Oficialul moldovean a subliniat importanţa trasării unei perspective europene clare pentru Republica Moldova, ceea ce va servi drept un catalizator important al proceselor de reformă şi reintegrării teritoriale. De asemenea, Iurie LEANCĂ a purtat discuţii cu omologul său suedez, Carl BILDT.
Direcţia comunicare şi relaţii cu presa