February 9, 2011

Kommersant: Grîzlov îl telefona pe Lupu din Havana, iar oficialii ruși de la Kremlin. Telefonul lui mobil era mereu ocupat

Kommersant: Grîzlov îl telefona pe Lupu din Havana, iar oficialii ruși de la Kremlin. Telefonul lui mobil era mereu ocupat | UNIMEDIA

Potrivit publicației ruse, cu o zi înainte de ședința Curții Constituționale,
Marian Lupu a vizitat Rusia, pentru a încerca să se împace cu Kremlinul, căruia a promis alianţa cu Partidul Comuniștilor, dar nu s-a ţinut de cuvânt.
"Vizita a avut drept scop întâlnirea cu omologul său rus Boris Grîzlov, cu care anul trecut a semnat un acord de cooperare între Partidul Democrat şi Partidul "Rusia Unită". Însă de data aceasta, comunicarea lor nu a fost la fel de fructuoasă. Întâlnirea lor a durat doar 50 de minute, după care Marian Lupu, neînsoțit de nimeni, a părăsit biroul lui Grîzlov, şi apoi Moscova. Preşedintele Dumei, în ciuda cutumelor diplomatice acceptate în astfel de cazuri, nu a însoţit oaspetele. Mai mult decât atât, site-ul oficial al Dumei nu a mediatizat întâlnirea, a tăcut și presa rusă", notează Kommersant.


"Atitudinea rece la întrevederea dintre Grîzlov și Lupu, care până de curând a fost cunoscut ca favorit al Kremlinului la Chişinău şi chiar a fost onorat cu o întâlnire de preşedintele rus Dmitri Medvedev, este direct legată de evenimentele din decembrie, când Partidul Democrat a ales reconstituirea alianței de centru-dreapta", precizează aceeași sursă.

Potrivit Kommersant, negociatorii ruşi, familiarizați cu situația politică din Republica Moldova, au declarat că înainte de a lua o decizie privind constituirea alianței de centru-dreapta, Marian Lupu a întrerupt orice contact cu Moscova. Potrivit sursei, în ajunul reuniunii Consiliului Naţional al PD şi chiar în ziua când acesta a avut loc, funcţionari din administraţia prezidenţială rusă și însăși Boris Grîzlov, în acel moment aflat în Havana, au încercat să-l telefoneze pe Marian Lupu, dar fără succes.
"Grîzlov îl suna pe Lupu din Havana, iar oficiali de la Kremlin din Moscova. Dar telefonul lui mobil era mereu ocupat. Ulterior a fost anunțat refuzul Partidului Democrat de a crea alianţă cu comuniştii, în pofida faptului că Partidul Comuniștilor a convenit să sprijine candidatura lui Marian Lupu la alegerile prezidenţiale", a declarat pentru Kommersant un diplomatul rus care a cerut să îşi păstreze anonimatul.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Kommersant