(Video) Anatol Șalaru: „Din cauza justiției moldovenești Republica Moldova riscă să nu mai poată efectua transporturi internaționale” | UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din Moldova
Anatol Șalaru: „Din cauza justiției moldovenești Republica Moldova riscă să nu mai poată efectua transporturi internaționale”
Anatol Șalaru: „Din cauza justiției moldovenești Republica Moldova riscă să nu mai poată efectua transporturi internaționale” |
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Șalaru, a reiterat pentru UNIMEDIA pericolul care se răsfrânge asupra Republicii Moldova, în cazul în care autocamioanele ajung pe piața internațională necorespunzând standardelor europene, iar instanțele de judecată permit acest lucru fără să dea explicații.
„Membrii Comisiei CEMT au verificat fiecare posesor de autocamioane în parte și au depistat cazuri în care mașinile nu corespundeau categoriei de poluare Euro 4 și Euro 5, însă aveau certificare false potrivit cărora corespundeau. Pentru aceste unități de transport, comisia CEMT a interzis distribuirea autorizației CEMT, însă, după ce posesorii acestor mașini au atacat decizia în instanță, judecătorii le-au dat câștig de cauză. Sunt sigur că au fost bine plătiți sau șoferii au fost destul de convingători”, a spus ministrul.
Potrivit sursei, nici unul din judecători nu au argumentat decizia luată, mai mult, unii din ei au ieșit din casă în zile de duminică pentru a merge la judecătorie și a participa la ședința de judecată (vezi mai jos o copie a deciziei). În mai multe din aceste cazuri este vorba de judecătorii: Elena Gligor, Arnăut Sergiu, Grigore Zubati, Victor Pruteanu.
Totodată, obținerea autorizației „CEMT” de către unii transportatori care nu aveau dreptul să o dețină, a lipsit alte persoane de dreptul legitim de a primi aceste certificate.
Antatol Șalaru a mai spus că pe aceste cazuri în repetate rânduri a fost sesizat Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției, în cele din urmă Centru pornind urmărirea penală conform elementelor infracțiunii prevăzute de art. 361 Cod penal (Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false), iar autorizaţiile CEMT utilizate ilegal au fost retrase şi repartizate agenţilor economici care deţin camioane cu categoria de poluare Euro 4 şi 5.
UNIMEDIA menționează că depistarea în spațiul european a unui mijloc de transport auto neconform normelor impuse, constituie un prejudiciu grav de imagine pentru Republica Moldova.
Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu