July 27, 2010

Georgia vine în ajutor sinistraţilor din Republica Moldova

Politik
Social - 26 Iulie 2010 14:08
Georgia este al doilea stat, după România, care vine în ajutor persoanelor care au avut de suferit în urma inundaţiilor din vara curentă. Statul georgian va finanţa construcţia a 10 case de locuit pentru cetăţenii din satul Nemţeni, precum şi a unei grădiniţe de copii pentru circa 70 de locuri, care urmează a fi construită într-o localitate sinistrată la decizia autorităţilor moldoveneşti.
Declaraţia a fost făcută luni, 26 iulie, de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută cu Suhan Sibashvili, reprezentantul Preşedintelui Georgiei Mihail Saakaşvili, sosit în ţara noastră în fruntea unui grup de specialişti de la Tbilisi pentru a coordona detaliile proiectului de construcţie a locuinţelor.
Şeful statului a mai menţionat că pe lîngă locuinţele, care urmează a fi construite, Georgia a transmis deja Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale 10 bărci şi 10 pompe, iar pentru 125 de copii din localităţile sinistrate va organiza , în perioada 6 – 16 august, odihna la Centrul Anaklia , asumându-şi toate cheltuielile. Mihai Ghimpu a accentuat că construcţia caselor va începe după selectarea uneia din cele trei variante de locuinţe, propuse de partea georgiană, iar Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, prin licitaţie, va determina compania naţională, care va îndeplini comanda.
Suhan Sibashvili, viceministrul tineretului din Georgia, reprezentantul Preşedintelui Georgiei Mihail Saakaşvili, a spus în cadrul conferinţei de presă că partea georgiană este cointeresată în construcţia cît mai rapidă a caselor de locuit, urmărind scopul ca pînă la răcirea timpului familiile sinistrate să dispună de propriile locuinţe. Potrivit oficialului georgian, specialiştilor din Moldova le-au fost propuse trei variante de locuinţe, decizia finală, privind selectarea proiectului final, aparţinînd părţii moldoveneşti. „După selectarea proiectului şi determinarea fondurilor necesare pentru edificarea locuinţelor respective, Georgia va transfera suma respectivă executantului”, a menţionat Sibashvili.
Mihail Saakaşvili l-a anunţat pe Preşedintele Mihai Ghimpu că Georgia se include în programul de ajutorare a Republicii Moldova privind lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale la 20 iulie curent, în cadrul unei convorbiri telefonice, organizate la iniţiativa şefului statului georgian.
Sursa: politik