July 17, 2010

Trecutul ascuns al lui Sorin Ovidiu Vântu. Povestea informatorului Nuş

Trecutul ascuns al lui Sorin Ovidiu Vântu. Povestea informatorului Nuş - Esential - HotNews.ro

Trecutul ascuns al lui Sorin Ovidiu Vântu. Povestea informatorului Nuş

de Dan Tapalaga, Catalin Prisacariu HotNews.ro / Kamikaze
Duminică, 11 iulie 2010, 17:26 Actualitate | Esenţial

Coperta dosarului
Foto: Hotnews
Coperta dosarului Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate în 1983, dosarul figurind ca inchis in 1988, cu numele conspirativ “Nuş”, după cum rezultă dintr-o serie de documente din ceea ce pare să fie dosarul personal. Un fost ofiţer de Securitate confirmă că Vântu a fost racolat în penitenciar, unde executa o pedeapsă pentru delapidare, şi preluat după eliberare în reţeaua unui ofiţer din Roman, oraşul unde SOV locuia înainte de 89.
  •  HotNews.ro şi Revista Kamikaze au realizat o incursiune în trecutul ascuns al celui despre care se spune că a schimbat soarta alegerilor prezidenţiale din 2009. Din documente şi mărturii rezultă că SOV a fost infractor de drept comun arestat în '82 pentru delapidare, turnător la Securitate racolat în '83 şi bişniţar pitoresc în Roman după eliberare, din '85, până la Revoluţie. După, îl găsim tot aproape de foşti ofiţeri de Securitate, antrenaţi în afaceri complexe.

Contactat în două rânduri, la începutul şi la sfârşitul investigaţiei, Sorin Ovidiu Vântu a precizat că îşi rezervă dreptul de a avea o reacţie după publicarea materialului.
    
O serie de documente din Dosarul Personal arată că Sorin Ovidiu Vântu a fost racolat de Securitate la 28 de ani, în aprilie 1983, în timp ce executa, la penitenciarul Bacău, o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru delapidare. Direcţia a IV-a Contrainformaţii i-a deschis Dosarul Personal cu nr. 8046. Direcţia a IV-a se ocupa, între altele, cu recrutarea informatorilor din rândul puşcăriaşilor.


Potrivit raportului cu propunerea de recrutare, semnat de ofiţerul Constantin Stănescu, Vântu este ales dintr-un număr de patru candidaţi. Ofiţerul îl califică drept "cel mai corespunzător", observă că "dispune de posibilităţi de informare în rândul deţinuţilor de pe punctul de lucru" şi notează că are "un dezvoltat spirit de sesizare şi discernământ". Într-un alt raport de verificare, este descris ca "un element disciplinat care regretă fapta comisă, dovedindu-se recuperabil pentru societate".

Angajamentul separat
Foto: Hotnews
În angajamentul de colaborare olograf, nedatat, semnat Vântu, scrie: "Informaţiile le voi furniza sub formă de note scrise pe care le voi semna sub numele de Nuş în locul numelui meu real". În raportul referitor la modul cum a decurs recrutarea, datat 26.04.1983, semnat de acelaşi ofiţer Stănescu, se arată: "redactându-se angajamentul, prilej cu care i s-a fixat şi conspirativul de Nuş, s-a trecut la instruirea cu problemele pe care să le aibă în atenţie..." Ofiţerul mai scrie că "în procesul recrutării, candidatul a furnizat o serie de date de interes operativ, care au fost consemnate în scris sub forma unei note informative". Este momentul în care deţinutul Vântu intră în reţea, având calitatea de informator, cu nume jucăuş: Nuş.

 Misiunea lui Nuş în penitenciar

Turnătorul este, la rândul său, turnat. În procesul de recrutare şi verificare, securiştii culeg date despre Nuş. O notă de la sursa Măgureanu menţionează că "deţinutul Vântu Ovidiu lucrează la filele CEC ale deţinuţilor precum şi la tabelele de cumpărături". Altfel spus, fostul contabil socoteşte şi după gratii. Primeşte la schimb bani, pachete, ţigări. Tot graţie meseriei, ajunge pentru scurt timp, prin transfer, la penitenciarul Iaşi, "pentru a fi folosit în profesie". Odată cu el, se plimbă şi dosarul de informator.

Pe cine turna Nus in penitenciar
Foto: Hotnews
Într-un raport din decembrie 1983 semnat de lt.col. Barzu Mihai se propune transferul lui Vântu, la pachet cu dosarul de informator, înapoi la penitenciarul Bacău, cu explicaţia vagă că n-a fost utilizat pe post de contabil, din cauză că asupra lui "s-au găsit bani", că la Iaşi nu prea avea informaţii de dat. La Iaşi, Vântu stătea în cameră cu alţi 24 de deţinuţi din categoria "inapţi". Securistul notează că solicita să fie trimis la spital să-şi repare proteza, o posibilă referire la afecţiunile lui SOV. Mai târziu, un raport din '87, care propune încetarea legăturii cu SOV, reţine detaliul că ambele picioare sunt afectate în mod cronic de poliomelită.

Din alte note şi rapoarte reiese că informatorul NUŞ era activ şi scria note despre alţi deţinuţi. Ofiţerii de securitate îi apreciau calităţile de informator. La rândul lor, alţi turnători adaugă câteva tuşe la portretul din dosar: "deţinutul Vântu Sorin de la cam. 8 este un deţinut care se preocupa în permanenţă de ridicarea nivelului de cultură generală". Uneori "este arogant" şi "se cam laudă".

Dar care era, până la urmă, misiunea încredinţată lui SOV de Securitate în penitenciarul Bacău? O notă menţionează că informatorul Nuş "asigură informativ" punctul de lucru "Lăzi - Conserve" din interiorul penitenciarului. "În perioada cât a fost în legătură, a furnizat materiale care au stat la baza informării comandantului, o partea din acestea fiind exploatate şi în cunoaşterea şi documentarea activităţii elementelor din bază de lucru, aşa cum a fost obiectivul BUCU, TOADER, GELU, GEO şi alţii...". Dintr-un raport semnat de ofiţerul CI cpt. Popescu Aurel, aflăm că, la data de 06.11.1984, informatorul NUŞ este transferat la Penitenciarul Spital Bucureşti "pentru tratament".

Analiza informatorului Nus
Foto: Hotnews
Este preluat de Mr. Tudorache Dumitru, care raportează, un an mai târziu, într-o aşa numită notă de analiză datată 25.10.1985, că informatorul Nuş "a dovedit ataşament faţă de organul de contrainformaţii, a păstrat secretul colaborării, nu este deconspirat". Maiorul informează, în raportul său, că Nuş "a fost dirijat în D.U.I. (n.r. Dosar de Urmărire Informativă) CORBU, DRĂGAN, şi TRAIAN, iar prin materialele furnizate a contribuit la cunoaşterea intenţiilor şi preocupărilor acestora atât în timpul executării pedepsei cât şi la punerea în libertate, informaţii verificate şi prin T.O. (n.red. - tehnică operativă) În prezent este dirijat cu sarcini concrete în S.I. TRAIAN (notă: “SI” înseamnă Supraveghere Informativă, o fază inferioară Dosarului de Urmărire Informativă, DUI) şi S.I. GEORGE pentru elucidarea suspiciunii de bază".

Ofiţerul îşi încheie raportul cu propunerea menţinerii în reţeaua informativă.

Misiunea lui Nuş afară din penitenciar

Din decembrie 1985, Vântu este liber şi şomer . Securitatea se pregăteşte să-l folosească pe informatorul Nuş şi după eliberarea sa. O notă din februarie 1986, semnată de Mr. Tudorache Dumitru, care îl preluase la internarea în penitenciarul-spital Bucureşti, găseşte numai cuvinte de laudă despre fostul dentinut-turnător: "Pe parcursul colaborării cu organele de contrainformaţii din penitenciar, a dat dovadă de corectitudine şi sinceritate, a respectat instructajul şi linia de conduită stabilită pentru fiecare caz în care a fost dirijat, s-a preocupat de realizarea sarcinilor şi a manifestat curaj şi iniţiativă în determinarea elementelor respective să vină cu amănunte de natură a clarifica suspiciunile şi a se obţine noi date şi informaţii".

 Raportul arată că informatorul Nuş a fost menţinut în reţea "şi preluat în legătură de cpt. Popescu C-tin" din biroul C.I. nr 3". Numele Popescu C-tin nu apare însă în opisul cu numele ofiţerilor de legătură. Aici găsim doar numele lui Popescu Aurel, ofiţerul de contrainformaţii care îl are în grijă pe Nuş de la începutul şi până la sfârşitul carierei sale de informator, cu excepţia episoadelor Iaşi şi Bucureşti.

Într-un alt raport, cpt Popescu prezintă "rezultatul investigaţiilor asupra numitului Sorin Ovidiu Vântu". Câteva detalii i-au reţinut atenţia ofiţerului de securitate: "este pasionat de jocul de cărţi - recunoscut ca mare trişor la poker - are în anturaj persoane începând de la preoţi, ingineri, profesori şi terminând cu bişniţarii de rând". Acest raport conţine o mică inadvertenţă, o posibilă eroare. Se menţionează că Vântu a ieşit din penitenciar în decembrie 1985, ceea ce este corect, însă data înscrisă pe raport este 27 iunie1985. Altfel spus, raportul despre viaţa în libertate a lui Vântu pare scris cu şase luni înainte de eliberarea sa. Este altă inadvertenţă, o posibilă eroare la momentul datării raportului.

Un an mai târziu, pe 1 iulie 1986, un alt raport semnat de ofiţerul CI, Popescu Aurel, propune "trecerea informatorului deţinut Nuş, real Sorin Ovidiu Vântu, în categoria informatori mediu", aprobat de şeful serviciului, cpt Aioanei Constantin şi de către şeful biroului, Cepoi P. Raportul apreciază, la fel ca altele, comportamentul informatorului Nuş în perioada din penitenciar ("a dat dovadă de tact şi de discernământ"), menţionează că după eliberare a fost contactat din nou, că "a furnizat un număr de 4 informaţii cu caracter de securitate care au fost exploatate" şi menţionează că Vântu "a solicitat să fie sprijinit în a se încadra în câmpul muncii, aspect care nu a fost realizat nici până în prezent intrucît judeţele Neamţ şi Bacău au forţă de muncă excedentară". Ofiţerul de securitate constată însă că Vântu "are relaţii în diferite medii, posibilitatea de a pătrunde în diferite grupuri" şi "dispune de o cultură generală bine consolidată".

În consecinţă, ofiţerul propune - şi i se aprobă - "menţinerea în cadrul reţelei informative a informatorului Nuş, pentru acoperirea informativă a mediului de relaţii al cadrelor militare active şi de rezervă, cât şi a membrilor lor de familie". În acelaşi raport, ofiţerul pune şi o vorba bună, adică "intervenţia noastră " pentru "rezolvarea problemei încadrării sursei în muncă".

Trei săptămâni mai târziu, altă notă datată 18 iulie1986, stabileşte modul de lucru cu sursă Nuş reactivată: "Întâlnirile se vor face lunar, la domiciliul sursei - str. M.Eminescu 6/B/D/39, după ce în prealabil i se va comunică acest lucru la telefon parola: "sunt prof. Turcu din Bacău, mâine vin să vă aduc manualele promise la ora...".

Informatorul “Nus” este scos din retea

Motivul scoaterii din retea
Foto: Hotnews
Un raport din 21 decembrie 1987, semnat de cpt Popescu Aurel, aprobat de către seful serviciului, maiorul Aioanei Constantin ăi de catre seful biroului, cpt P. Cepoi, propune "încetarea legăturii cu informatorul Nus si clasarea DP nr 8046/1983 la Securitatea jud. Neamt".

Raportul sintetizează activitatea lui Nus din ultimii ani. Din text dispar referintele la calitătile sale de informator.

În schimb, apar observatii negative: "De la data punerii în libertate si preluării în legatură, informatorul a furnizat un număr de 13 materiale informative care au fost exploatate prin informarea altor organe de securitate. (...) În procesul verificării s-a stabilit că informatorul are un anturaj necorespunzător, format din tigani, bisnitari, elemente fără ocupatie cu care consumă frecvent băuturi alcoolice. În ultima perioadă de timp s-a preocupat de încadrarea sa în muncă, însă datorită afectiunilor pe care le are (ambele membre inferioare sunt afectate în mod cronic de poliomelită) nu a găsit loc de muncă. În procesul verificării nu a rezultat că informatorul să fi deconspirat legătura cu organele de CIM ori secretul sarcinilor încredintate. Avîndu-se în vedere situatia raportată mai sus cît si lipsa de posibilitate a informatorului de a culege si furniza date si informatii care ne interesează, propun si rog să aprobati încetarea legăturii cu informatorul Nus, clasarea DP 8046/83 la Securitatea jud Neamt - B.I.D. Mapa anexa va fi clasată la Serviciul 5A de Contrainformatii militare."



Autenticitatea documentelor. Semnătura lui Vântu 

HotNews.ro si Kamikaze au realizat o serie de demersuri pentru a verifica autenticitatea documentelor care atestă calitatea de colaborator a lui SOV. Singurul document olograf este angajamentul de colaborator. Am făcut rost de documente scrise sau semnate, făr dubiu, de Sorin Ovidiu Vântu după 1990 si le-am comparat cu cele două documente din dosarul personal: angajamentul de colaborare si declaratia dată la eliberarea din penitenciar. E vorba de procuri si diverse contracte autentificate la notariat, documente obtinute de HotNews.ro si Kamikaze.

Pentru compararea celor două documente - angajamentul de colaborare cu Securitatea si declaratia dată la eliberarea din penitenciar - am apelat la un expert în grafoscopie autorizat de Ministerul Justitiei. În urma analizei realizate la cererea HotNews.ro - Kamikaze, expertul în grafoscopie a constatat că semnaturile care apar pe documente ”sînt scrise de aceeasi mîna în proportie de peste 90%”. Potrivit expertului, o serie de elemente grafice si evolutia semnăturii în timp indică fără dubiu că autorul angajamentului la Securitate si cel care semnează declaratia de eliberare din penitenciar este una si aceeasi persoană care semnează contractele si procurile semnate de Sorin Ovidiu Vântu după 90, puse în copie la dispozitia expertului pentru verificare.

Chiar si la distantă de peste aproape două decenii, cele două iscălituri se aseamănă. Semnătura, cifrele si literele din declaratia-angajament sînt scrise de aceeasi mînă care a semnat documente după '90, sustine expertul în grafoscopie autorizat de Ministerul Justitiei. 

Compară semnăturile în documentele atasate.

Comparati semnaturile 1
Foto: Hotnews