July 17, 2010

Flashback:După ce s-au închis Ziua şi Gardianul, Vântu rămâne şi fără elicopter | Dan Andronic

După ce s-au închis Ziua şi Gardianul, Vântu rămâne şi fără elicopter | Dan Andronic
6 ianuarie 2010
7 comentarii
După ce s-au închis Ziua şi Gardianul, Vântu rămâne şi fără elicopter


Citeam astăzi într-un ziar că România rămâne fără presă scrisă (aici). De fapt, mai corect spus este că presa scrisă din România rămâne fără Sorin Ovidiu Vântu. Este de ajuns să ne uităm la ziarele închise şi vom constata că 90% dintre ele îi aparţin lui Sorin Ovidiu Vântu. Ziare ca Adevărul, Gândul sau Evenimentul Zilei vor supravieţui sigur crizei.

După cum am spus pe tot parcursul anului trecut (ultima dată aici), SOV are probleme. Probleme mari. Cele mai multe dintre acestea sunt legate de conglomeratul său mediatic care se prăbuşeşte. În fiecare zi mai cade câte o cărămidă: Cotidianul, NewsIn; acum Gardianul şi Ziua se închid şi ele. Se vorbeşte şi despre Academia Caţavencu. A mai rămas doar Realitatea tv, dar şi aici se fac reduceri serioase.

Falimentul ziarelor lui SOV are, după mine, 2 explicaţii. Prima explicaţie este presa făcută doar pentru a obţine bani prin şantaj. Spuneam anul trecut cam cât trebuiau să plătească unii politicieni pentru a fi lăudaţi la televiziunile şi în ziarele lui SOV (mai crede cineva că Mircea Geoană a mers la SOV în ultima săptămână de campanie pentru a se relaxa?). A doua explicaţie este grandomania. Nevoia de a arăta tuturor câţi bani ai, câţi bani îţi permiţi să investeşti, câţi jurnalişti poţi să ai la degetul mic. Această grandomanie a dus la cheltuirea de zeci şi sute milioane de euro pentru proiecte care nu aveau nici o acoperire şi care nu au făcut decât să grăbească sfârşitul. Cred că prăbuşirea conglomeratului mediatic al lui SOV este o lecţie pentru cum nu trebuie să se facă presă.

La final… ca fapt divers: celebrul elicopter al Realităţii nu mai zboară. Zvonurile sunt că şi pilotul a fost dat afară. Deci, spre deosebire de Ceauşescu, Vântu nu va mai avea cum să încerce să scape, nici măcar cu elicopterul.