January 13, 2010

Paranoia antiromaneasca in Ucraina

Paranoia antiromaneasca in Ucraina

Scris de George SCARLAT
Miercuri, 30 Decembrie 2009 14:23


Politicienii ucraineni, aflati in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, si-au inventat un nou dusman, anume Romania. Tema agresorului imaginar domina delirul electoral ucrainean. Romanii au pretentii teritoriale fata de Ucraina si au castigat procesul de la Haga privind platoul continental al Marii Negre datorita unei vaste conspiratii occidentale.
Romania nesatula ar vrea sa puna mana pe Insula Serpilor, dar si pe Bucovina de Nord si Basarabia de Sud, motiv pentru care ar imparti pasapoarte romanilor din regiune. Imperialistii de la Bucuresti s-ar opune canalului Bistroe nu din cauza incalcarii de catre Kiev a acordurilor internationale, ci pentru ca ar vrea sa goneasca Ucraina de la gurile Dunarii. Totodata, Romania ar sabota si rolul Ucrainei ca putere la Marea Neagra. Se urmareste de fapt reconstituirea Romaniei Mari prin anexarea R. Moldova la Romania, catastrofa geopolitica fata de care Ucraina trebuie sa combata prin orice mijloace, inclusiv prin crearea unei largi coalitii internationale.
Pe undeva, ca roman, este reconfortant sa auzi asemenea nazdravanii. Cazut in reverie, ai putea sa-ti imaginezi ca tara ta e o mare putere, dura si nemiloasa, mai ceva ca perfidul Albion pe vremuri. Realitatea arata insa ca "imperialismul romanesc" exista doar in mintea nebunilor de peste Nistru. Romania incurajeaza Parteneriatul Estic al UE din care face parte si Ucraina si a sprijinit sincer candidatura la NATO a Kievului. Ar vrea sa demareze si proiectul euroregiunilor romano-ucrainene, desi merge greu pentru ca paranoia ucraineana suspecteaza intentia de creare a Romaniei Mari, care ar include chiar si o Transnistrie antonesciana, intinsa pana la raul Bug.
In ce priveste procesul de la Haga, era o naivitate pentru ucraineni sa creada ca daca monteaza un bancomat pe Insula Serpilor vor pacali instanta ca e vorba de o insula locuita, nicidecum de o stanca. Canalul Bistroe nu e o miza pentru Ucraina, ci doar pentru oligarhii care au incasat bani publici pentru aceasta lucrare. Pentru Romania nici atat. Traficul maritim-fluvial se face pe Canalul Dunare - Marea Neagra, iar Bucurestiul a lasat in paragina pana si Bratul Sulina.
In afara de retorica electorala, in cazul Ucrainei, un stat tanar, e vorba de nesiguranta data de criza de identitate. De aici si paranoia antiromaneasca. Ucrainenii spun mereu ca sunt ucraineni, nu "malorusi" (rusi mici), ceea ce suna cam ca afirmatia ca romanii sunt romani. Le tot amintesc rusilor ca sunt ca doi soti divortati care nu mai au nimic in comun, punere la punct la fel de normala ca reafirmarea independentei Romaniei fata de Turcia. Se adauga si provincialismul celor de la Kiev. Totusi, Ucraina nu era decat o periferie a Imperiului.
In campania electorala romaneasca Ucraina a ocupat 60 de secunde din discursul candidatilor. Mass-media din Romania nici nu mai preia atacurile ucrainene trecandu-le deja la capitolul "declaratii exotice". Multi romani ar avea dificultati in a indica Ucraina printre vecinii Romaniei la o intrebare dintr-un chestionar sociologic. E cam umilitor pentru "Marea Putere de la Marea Neagra", dar pentru opinia publica romaneasca ea nici nu prea exista.
Dupa principiul "cu nebunii nu te pui", Romania nu are decat sa continue cooperarea in cadrul UE si NATO la Parteneriatul Estic si Parteneriatul pentru Pace, foruri unde participa si Ucraina. Iar viitoarele autoritati de la Kiev ar trebui sa inteleaga ca indiferent daca vor avea sau nu orientare euro-atlantica, inrautatirea unilaterala a relatiilor cu Romania nu le va ajuta deloc.
George SCARLAT, george.scarlat@ziua.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Comentarii (8)Add Comment
diletantism
Autor: român moldovar, ianuarie 05, 2010
Unii vorbesc ca "va vom lua pamanturile" sau ca "rusii va vor lua pamanturile", de parca ar fi vorba despre jucarii. Nu fiti infantili. Oameni buni, fiti rezonabili. Sunt acorduri bilaterale, internationale. Mai devreme sau mai tarziu Ucraina va trebui sa respecte minoritatile nationale conform legilor europene.
BA NU......TRANSNISTRIA TREBUIE SA FIE INCLUSA DIN NOU IN COMPONENTA REPUBLICII MOLDOVEI
Autor: IGOR,ianuarie 1.01.2010, ianuarie 01, 2010
DA , ASA ESTE , TRANSNISTRIA TREBUIE SA FIE INCLUSA DIN NOU IN COMPONENTA REPUBLICII MOLDOVEI SI NU CEDATA UCRAINEI.... SI EU VREAU LUCRUL ACESTA.......
TOT POPORUL REPUBLICII MOLDOVEI IMPREUNA CU CEL DIN TRANSNISTRIA SUFERA MULT SI NU
MAI VREAU.......TREBUIE NEAPARAT SA SE FACA CEVA......
IN ANUL 2010 TOT POPORUL DIN REPUBLICA MOLDOVA SI TRANSNISTRIEI SA FACA MINTING IN CENTRUL CHISINAULUI SI CENTRUL TIRASPOLULUI PE CALE PASNICA SA CEARA CA REGIUNEA TRANSNISTRIANA SA FIE DIN NOU SUB CONDUCEREA REPUBLICII MOLDOVEI .
VA IUBESC PE TOATA LUMEA........ : -* smilies/kiss.gif smilies/kiss.gif
...
Autor: propolis, ianuarie 01, 2010
[url=][img=]
cata rabdare sa fie ?
Autor: Clement, ianuarie 01, 2010
Transnistria (fara Tighina/Bender) inapoi Ucrainei, iar Basarabia de Nord, Bucovina de Nord, Tinutul Hertei si Bugeacul inapoi R.Moldova si Romaniei.smilies/cry.gif
Vai de UCRAINA !
Autor: Moldovean Roman, decembrie 31, 2009
Vai de steaua lor de ucraineni...s-a zis cu revolutia portocalie smilies/smiley.gif)) s-a zis cu visul lor EUROPA. In ianuarie pun Ianukovici si Putin mana pe ei..nu mai au scapare...ii sapa jumatatea de sud si de est anul asta...ii trage in groapa...si ei au gasit dusmanul in Romania smilies/smiley.gif))) vai de steaua lor de amaratzi ...ii paste tirania si foamea cu Rusia...Si normal, ca sa-i abureasca, ii ameninta cu pericolul romanesc ...Ucrainenilor, tineti minte: NICAIERI IN LUME MINORITATILE NATIONALE NU AU UN REGIM JURIDIC MAI FAVORABIL CA IN ROMANIA...AU TOATE DREPTURILE PE CARE SI LE-AR PUTEA DORI, ...ACOLO E UE, NU E RUSIA SI UCRAINA, PATRIA CRIMELOR LA ADRESA DREPTURILOR CETATENESTI...CAND O SA AJUNGA UCRAINA LA NIVELUL DEMOCRATIEI DIN ROMANIA ATUNCI SA DESCHIDETI GURA...DAR MAI E O VESNICIE PANA ATUNCI ...
Украина не враг ни Молдовe, ни Рымынии. Браво Бэсеску!
Autor: Vlad, decembrie 31, 2009
Жаль, что Vocea Basarabiei тоже невольно участвует в нагнетании анти-украинскoй истерии, проплаченной Москвой. Мои респект ВБ за борьбу с комми-ками! Но расслабляться поке не стоит. Хорошо известно, что газета Ziua финансируется ФСБ через Белковского, который и "революцию" вместе с ФСБ в Молдовии 7 апреля организовал, выступая главным идеологом и пиарщиком. Так же как румынская революция в своё время была организована (или скорее перехвачена) КГБ-ГРУ. Румыны-молдоване, включите мозги наконец и поймите, что Украина, которая стремится в НАТО и ЕС не враг ни Молдове, не Румынии и не поддаваитесь на провокации Москвы, даэ если они исходят из Румынии. Очевидно, что нас хотят поссорить и для этого используют про-российские cилы в Румынии. Украина так же как Европа заинтересована в целостности РМ, а вот России нужен хаос в этом регионе Европы, вот она и бросает бешенные деньги на организацию провокаций и вражды.
Искренне поздравляем всех молдован-румын с победой над коммунизмом и желаем в Новом Году преодолеть все остаточные явления коммунизма. Надеемся очень на вашу поддержку и на то, что в Украине не придут к власти про-российские силы. La Multi Ani!
UCRAINA SA - SI VADA DE PROBLEMA EI SI SA NU MAI PUNA PE RUSSIA LA MIJLOC.........
Autor: moldoveanu,decembrie 30.12.2009, decembrie 30, 2009
OBLIGATORIU TREBUIE INCLUSA INAPOI TRANSNISTRIA CARE A FOST A REPUBLICII
MOLDOVA . ALTFEL NU SE POATE FACE NIMIC.....CRED CA INTELEGETI DESPRE CE ESTE
VORBA.......IAR DACA SE VA IMPUNE IARASI CA TRANSNISTRIA SA FACA PARTE DIN TERITORIUL UCRAINEI ( IARASI NU O SA SE INTAMPLE NIMIC....PENTRU CA GENERATIILE CARE SUNT ACUM SI CARE VIN DIN URMA NU MAI SUNT CEI DIN 1944 CARE
I - AU PROSTIT CEI CARE AU CONDUS PE VREMEA ACEEA , ACESTE GENERATII NOI DE
POLITICIENI SI OAMENII CARE LOCUIESC IN ROMANIA SI IN REPUBLICA MOLDOVA , NU
O SA IERTE PE NIMENI DACA IN CEASUL AL 12 LEA NU O SA LE DEA INAPOI TRANSNISTRIA CARE A FOST IN COMPONENTA REPUBLICII MOLDOVEI....).UCRAINA SI RUSSIA ( NEAPARAT SA - SI SCOATA ARMATA A 14 A DIN REGIUNEA TRANSNISTREANA )
FACA POSIBILUL SA DEA INAPOI ACEST TERITORIU . UCRAINA ARE PESTE 600.000 KM
SI NU - I MAI AJUNGE.......CRED CA ARE DESTUL........!!!
SPER MULT SA NU SE MAI INTAMPLE CA IN TRECUT PERIOADA 1938 --- 1944 UCRAINA
SI RUSSIA SA INTELEAGA CE A FOST A REPUBLICII MOLDOVEI SI A ROMANIEI SI SA
NU SE MAI DUSMANEASCA PENTRU CA NIMENI NU ARE DE CASTIGAT......CI DIMPOTRIVA
DUSMANIA VA DUCE NUMAI LA RAU......
Sa-si vada lungul nasului
Autor: FLORIN din ROMANIA, decembrie 30, 2009
Ucraineni astia ar trebui sa-si vada lungul nasului, ei se joaca cu focul,mai degraba le vom lua noi inapoi pamanturile noastre furate,decat ei sa le poata pastra facute cadou de rusi.Chiar neamurile lor rusii le pot face surpriza asta,vezi Crimeea si Ucraina de est.