Lazăr: “Programul relansare economică pentru anii 2009-2011 nu sunt fantezii. Avem de gând să revenim la normalitate”. VEZI AICI care sunt priorităţile pentru 2010
Foto: UNIMEDIA |
|
Valeriu Lazăr despre priorităţile în economie pentru 2010 |
Implementarea programelor lansate în anul 2009 reprezintă prioritatea numărul unu a ministerului condus de Valeriu Lazăr. „Programul de stabilizare şi relansare economică a Republicii Moldova pentru anii 2009-2011 nu sunt fantezii, noi nu vom inventa nimic, dar ne vom conduce de documente”, a declarat azi, 12 ianuarie, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul unei conferinţe de presă.
Lazăr a subliniat clar priorităţile ministerului în fruntea căruia se află menţionând în acest sens: continuarea procesului de eliminare a barierelor de ordin administrativ pentru desfăşurarea afacerilor şi simplificarea procedurilor de creare şi lichidare a acestora; susţinerea dezvoltării durabile a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii prin facilitarea accesului antreprenorilor la mijloacele financiare pentru iniţierea şi dezvoltarea afacerilor, în special în mediul rural; atragerea în economia naţională a investiţiilor strategice, inclusiv a celor străine directe; majorarea eficienţei energetice şi utilizarea resurselor regenerabile, inclusiv crearea şi consolidarea capacităţilor Agenţiei privind Eficienţa Energetică şi a Fondului pentru Eficienţă Energetică.
Ministrul s-a expus şi asupra lansării procesului legislativ în domeniul protecţiei consumatorului şi supravegherea pieţii, armonizat cu legislaţia comunitară. „Am creat în acest sens şi o direcţie aparte - „Protecţia Consumatorului şi Supravegherea Pieţii”. Este o crimă faţă de cetăţenii noştri care au unul dintre cele mai joase nivele de trai să suporte cele mai mari preţuri pentru bunurile de consum. Avem calitate proastă, dar preţuri exagerate”, a declarat Lazăr.
Nu au fost trecute cu vederea nici unele active, care au nevoie de investiţii serioase, însă pentru care statul nu are bani. Drept exemplu ministrul a adus doar unele dintre ele şi anume: Moldtelecom, UNIC, spunând că Ministerul Economiei îşi propune să introducă calitate în aceste active. Valeriu Lazăr a lăsat să se înţeleagă că privatizarea acestor instituţii ar fi o soluţie. „Avem şi în Republica Moldova suficienţi oameni cu bani”, a mai precizat aceeaşi sursă.
Cu referire la dezvoltarea instituţională a Ministerului Economiei, ministrul a specificat că acesta şi-a ajustat structura, devenind o structură compactă şi că s-a debarasat de anumite funcţii improprii, menţionând că sub subordonarea ministerului rămâne dezvoltrea ecoomică, dezvoltarea industrială şi de competitivitate, politica comercială, investiţională.
Mai mult, ministerul îşi propune separarea funcţiei politice de cele ale inspecţiei, control, reglementare, evitând astfel conflictele de interese.
În concluzie Ministrul Economiei, Valeriu Larăr a declarat că ministerul îşi propune să revină la normalitate.
Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Maia Visterniceanu