Zeci de mii de tineri au umplut ieri Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor de duminica. Cei peste 50.000 de tineri, in majoritate absolventi de facultati si licee au solicitat repetarea votului, sub acuzatia ca acesta ar fi fost fraudat in mod grosolan de catre comunisti. Participantii au scandat lozinci ca: "Vrem alegeri repetate", "Mai bine mort decat comunist", "Jos comunistii", "Unu, doi, unu, doi, comunistii la gunoi" precum si lozinci unioniste de genul "Traiasca, traiasca si-nfloreasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca".
Proteste in forta Actiunile de protest au inceput dimineata la orele 10 si au luat amploare pe tot parcursul zilei de ieri. Politia de la Chisinau impreuna cu fortele de securitate au intervenit violent asupra manifestantilor care protestau pasnic ranind zeci de manifestanti. Fortele de ordine desfasurate in fata sediului preseditiei de la Chisinau au inceput sa folosesca tunurile cu apa impotriva manifestantilor. Situatia a degenerat si o parte dintre protestatari a blocat sediile presedintiei si ale Parlamentului. Tinerii au urcat pe treptele de la Presedintie si au ajuns chiar la intrare, facand acelasi lucru si la cladirea Parlamentului. Protestatarii au fortat intrarea in aceste cladiri si au incendiat mobilierul din interior. Apoi tinerii au spart geamurile cladirii care adaposteste sediul presedintiei. Tinerii basarabeni au patruns in cladirea Presedintiei, au smuls de pe pereti portretele cu Vladimir Voronin pe care le-au distrus. De asemenea, ei au spart sticlele de coniac pe care le-au gasit in incinta cladirii dupa care au arborat pe acoperisul acestei institutii steagul Uniunii Europene. La fel, stema Republicii Moldova a fost inlocuita cu harta Romaniei Mari. Dupa preluarea controlului acestei cladiri tinerii au scandat "Ole, Ole! Voronin nu mai e"si le-au cerut jandarmilor sa se alature manifestatiei. Liderii Partidului National Roman au recitat in fata multimii cateva versuri din imnul Romaniei "Desteapta-te Romane". Unul din liderii opozitiei, Vitalia Pavlicenco, le-a cerut protestatarilor sa preia controlul asupra televiziunii publice. Manifestantii au pornit spre sediul televiziunii de stat moldovenesti care transmitea emisiuni cu caracater de divertisment. Surse din Republica Moldova ne-au mai declarat ca deja fortele de securitate din zona orasului Balti si din regiunea Gagauzia au pornit spre Chisinau iar in orasul Balti au avut loc lupte de strada.
Agitatori infiltrati Primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a declarat ieri ca mai multi agitatori au fost infiltrati de catre organele de politie aflate sub jurisdictia Ministerului de Interne controlat de comunisti in randul manifestantilor pentru a crea agitatie si pentru a se manifesta violent, tocmai pentru a putea oferi politistilor legitimitatea de a inabusi in forta aceasta miscare de protest. Totodata, Dorin Chirtoaca a spus ca observatorii straini nu si-au putut da seama de modalitatea de fraudare a alegerilor pentru ca nu cunosc modalitatile de influentare ilegala a autoritatilor de la putere. "Observatorii straini nu au cum sa isi dea seama ca in Republica Moldova Ministerul Dezvoltarii Informationale poate elibera unui cetatean mai multe buletine de identitate sau mai multe fise de insotire pentru acelasi buletin de identitate si acel cetatean poate merge in zonele aglomerate la mai multe sectii de votare cu ajutorul fisei de insotire. Astfel, pentru observator, el este un votant nou, motiv pentru care nu realizeaza frauda", a afirmat Chirtoaca. El a mai adaugat ca mecanismul pus in aplicare de acolitii lui Voronin este unul "aproape perfect". Totodata, primarul Chisinaului a reiterat faptul ca partidul presedintelui in exercitiu, Vladimir Voronin, beneficiaza de sustinerea Moscovei, fapt confirmat de recenta vizita a presedintelui rus Dmitri Medvedev si a sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov in perioada premergatoare alegerilor.
Apel la UE
Chirtoaca a mai anuntat ca s-a adresat organizatiilor internationale si le-a cerut sa nu recunoasca rezultatele alegerilor de duminica din Republica Moldova. "Am sesizat organizatiile internationale, cerandu-le sa nu recunoasca rezultatele alegerilor", a declarat Chirtoaca presei. "Manifestatiile vor continua pana cand va fi fixata data noilor alegeri", a spus el. Liderii celor trei formatiuni politice care au trecut pragul electoral, respectiv Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra, au semnat o declaratie comuna in care condamna vehement rezultatul alegerilor si cer redesfasurarea acestora. Romania si-a exprimat pozitia referitoare la situatia din Republica Moldova prin intermediul presedintelui Comisiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corlatean care a declarat ca "este o situatie care ne preocupa si ne ingrijoreaza".
Blocaj informational Site-urile agentiilor de stiri precum si ale tuturor publicatiilor electronice si portalurilor online din Republica Moldova au fost supuse unui blocaj informational, metoda folosita si in preajma razboiului din vara anului trecut din Georgia. Ziarul ZIUA a incercat sa intre in legatura cu mai multe oficialitati de la Chisinau dar acest lucru ne-a fost aproape imposibil in conditiile in care zona in care se desfasurau manifestatiile semnalul telefoanelor mobile a fost oprit. Colegii de la ziarul Timpul din Moldova, ne-au spus ca le-a fost oprit curentul electric in redactie iar transmisiunile televiziunilor prin cablu au fost stopate. Totodata, programul televiziunii de stat, Moldova 1, a fost schimbat in cursul dupa-amiezii zilei de ieri fiind transmise imagini de la o expozitie de pictura, urmate de o emisiune de divertisment. La scurt timp toate conexiunile prin Internet au fost si ele intrerupte. Inca de luni site-urile cu extensia .ro puteau fi accesate foarte greu din Moldova. Serviciile de Internet au fost suspendate aproape in totalitate. Surse de la Chisinau ne-au declarat de asemenea ca intreaga miscare a luat amploare iar randurile protestatarilor s-au ingrosat cu alte mii de oameni sositi din toate colturile Republicii Moldova, motiv pentru care fortele de ordine au primit ordin sa instaureze adevarate blocaje rutiere pe arterele de acces inspre Chisinau. Se asteapta ca in urmatoarele zile protestele sa se extinda la nivelul intregii tari.
Alerta in spitale Cel putin 50 de persoane au fost internate in Spitalul de Urgenta din Chisinau, iar cateva zeci au necesitat ajutorul medicilor in urma protestelor din centrul capitalei, a anuntat directorul institutiei, Gheorghe Ciobanu la Realitatea TV. Ciobanu a precizat ca starea pacientilor nu este foarte grava, majoritatea tinerilor primind ajutorul necesar. Unul dintre ei a suferit de o interventie chirurgicala. In spital este declarata stare de urgenta. Ambulantele sunt blocate la cateva sute de metri de cladirile Presedintiei si a Parlamentului si nu pot interveni la timp. Potrivit medicilor de la serviciul de urgenta, cateva zeci de persoane au ajuns in stare critica din cauza intarzierii ambulantelor, blocate in trafic. "Un bolnav a facut stop cardiac si nu a putut beneficia de ajutor medical la timp deoarece medicii au ajuns abia peste o jumatate de ora, fiind blocati in mijlocul drumului de protestatari", a declarat medicul coordonator al serviciului de urgenta din Chisinau.
UE cere oprirea violentelor Reactia Uniunii Europene nu s-a lasat mult asteptata: Xavier Solana a facut apel la calm. Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Javier Solana, s-a declarat ieri preocupat de confruntarile din Republica Moldova si a facut apel la "toate partile sa nu cedeze in fata violentei", informeaza Reuters.