April 9, 2011

Să spunem lucrurilor pe nume: Plecarea lui Tănase și începutul decăderii lui Filat

Iată că inevitabilul s-a produs. Mult mai târziu decât am prognozat, deoarece scriam încă din septembrie 2010 că Tănase și Filat sunt la cuțite și că plecarea primului din partid este iminentă. Atunci Filat l-a tolerat pe Tănase pentru că o plecare a acestuia din partid în preajma alegerilor ar fi creat disensiuni pe interior, dar și un rezultat mai slab la scrutin, iar Tănase a rămas în partid pentru că înțelegea bine că nu avea unde să plece. Erau doar două partide în care se putea pleca: PL sau PD. La PL, partid care împărtășește aceeași ideologie cu Tănase, nu era loc, deoarece Tănase niciodată nu i-a agreat pe Ghimpu și Chirtoacă și viceversa. La PD nu se putea nici atât, pentru că s-ar fi spulberat orice dubiu asupra relației lui Tănase cu Plahotniuc, iar ideologia democraților nu coincide deloc cu cea a Ministrului Justiției, un astfel de pas putându-i afecta mult imaginea.

Filat, deranjat de creșterea în imagine a lui Tănase
Tănase probabil a mai stat în PLDM și pentru că spera că partidul îl va înainta în calitate de candidat la funcția de Primar al Capitalei. Și chiar dacă nu cred că Tănase ar fi cel mai bun Primar posibil, zău că PLDM-ul nu putea găsi un candidat mai bun și cu șanse mai mari de a se impune în cadrul scrutinului. Plus că Tănase, indiferent de toate minusurile sale, a avut o contribuție foarte importantă la creșterea PLDM-ului, iar dacă Filat ar fi fost un tip fair-play ar fi trebuit să-l lase pe acesta să-și încerce norocul la Primărie. Ar fi fost mult mai bine pentru partid.
Un eventual succes în Chișinău i-ar fi asigurat lui Tănase un capital de imagine apropiat de cel al lui Filat, iar asta este și cea mai mare fobie a liderului PLDM - nu cumva să existe în partid un om care să-i pericliteze puterea și să rivalizeze cu el la funcția de președinte de partid. Chiar și congresul PLDM care se va desfășura duminică, dar care trebuia să se petreacă în luna octombrie a anului trecut, a fost amânat de Filat atât de mult pentru că era posibil ca Tănase să candideze la funcția de Președinte al formațiunii (în octombrie). Sigur că șansele de victorie ale lui Tănase ar fi fost unele mici, însă din nou, o astfel de confruntare ar fi afectat imaginea de ”Capo di tutti capi” pe care o are Filat în partid, putându-se repeta chiar și cazul Untilă cu AMN.
În aceste condiții, Filat a avut grijă să ia toate măsurile ca Tănase să nu aibă nicio șansă de a candida pentru Primăria Capitalei, din acest scenariu făcând parte chiar și aducerea lui Urechean în partid, care chipurile ar fi trebuit să candideze din partea PLDM, blocându-i astfel prim-vicepreședintelui partidului calea spre Primărie. Că duminică va fi numit un alt candidat, care nu va fi nici Urechean nici Tănase, demonstrează încă odată calitățile de om care-și ține cuvântul pe care le are Filat. Mâine Filat va înainta la Primărie propria sa jucărie, pe care o poate controla dintr-o mișcare, deși-i promisese lui Urechean că el va fi candidatul PLDM.
Greșelile lui Tănase
Sper să nu mă înțeleagă cineva greșit și să creadă că eu îi iau aici apărarea lui Tănase, după ce în câteva articole recente l-am cam ”periat”. Nu, Tănase a făcut și el greșeli grave, care i-au făcut viața imposibilă în partid. Totul s-a început de anul trecut, atunci când se zvonea că își dorește șefia partidului și că ar avea relații strânse cu Plahotniuc. Despre aspirațiile la șefia partidului nu știu dacă există vreun temei real sau e doar o invenție a paranoiei lui Filat și fricii de a pierde controlul partidului, cu siguranță însă că relațiile lui Plahotniuc au existat și cred că există în continuare. Despre aceasta am scris în nenumărate rânduri și nu cred că e cazul să mai repet.
Apoi Tănase a gafat când la Ministerul Justiției a preluat vechiul sistem comunist, nedărâmând nici măcar o cărămidă din acesta. Filat ar fi vrut să pună un nou șef al penitenciarelor, pe când Tănase l-a păstrat pe tipul care stă acolo încă de pe vremea comuniștilor și care a creat din funcția sa o adevărată mină de aur. Mină de care a profitat și Tănase.
Nici lipsa totală de reforme în justiție, pe care și le asumase Tănase, nu i-au făcut acestui viața ușoară și l-au făcut vulnerabil în fața lui Filat.
Capac la toate au pus declarațiile lui Tănase din ultimele săptămâni, când acesta a spus că elucidarea evenimentelor din 7 aprilie nu va fi posibilă atâta timp cât Filat nu-și va dori acest lucru. Nu a zis-o deschis, dar cred că toată lumea a înțeles asta. Sigur, aici Tănase nu a spus un neadevăr, dar practic și-a făcut existența în partid imposibilă, pentru că Filat tolerează multe, numai nu declarații care să-i știrbească din imagine. Mai ales când acestea vin din partea unui coleg de partid.
Decăderea lui Filat
Despărțirea dintre Filat și Tănase pare a fi una decentă. În schimbul unei funcții importante, Filat s-a asigurat că Tănase pleacă fără scandal. În timp ce Tănase pleacă și el cu o imagine foarte bună, dând impresia că părăsește formațiunea deoarece nu mai poate tolera dictatura lui Filat. Pe termen scurt, ambele părți par să iasă bine, doar că pe termen lung Filat va avea mult de pierdut.
Plecarea din partid a lui Tănase nu e prima, și nu vreau să vorbesc despre Vieru și Nagacevschi aici. Din partid au plecat însă mulți oameni mai puțini cunoscuți, integri și demni, care au pus serios umărul la creșterea partidului. Acești oameni au părăsit PLDM-ul pentru că au văzut că Filat dă cu piciorul la toate idealurile lor și doar a profitat de ei. Am scris recent că Filat devine un dictator și o copie fidelă a lui Voronin și că acest lucru a mers cât a mers, doar că în ritmul ăsta nu se mai poate.
Pentru PLDM au votat alegători care nu-și doresc lideri precum Voronin, ci lideri europeni, care să realizeze măcar cât de puțin din ceea ce au promis în alegeri. Ori Filat nu ne aduce nimic, decât mai multă minciună și sărăcie. El știe că electoratul de dreapta, care e mai cultivat, nu-l vor mai vota niciodată pentru minciună și sărăcie, încercând să treacă astfel pe segmentul de alegători al comuniștilor. Doar că ăia sunt fideli până la moarte lui Voronin, iar aici e și marea greșeală a liderului PLDM.
Plecarea lui Tănase din PLDM e practic punctul culminant din care își va începe decăderea Filat. Deoarece în locul oamenilor integri și demni (nu mă refer aici la Tănase, Vieru sau Nagacevschi) care părăsesc partidul, Filat aduce nomenclaturiștii lui Urechean ori trădători de-ai lui Voronin. Iar la primul pas nesigur al PLDM-ului, aceștia vor migra în altă parte. Iar până atunci în jurul lui Filat nu va mai exista nimeni de încredere, dar și de valoare.