December 2, 2010

(doc) WikiLeaks: Voronin i-a propus în 2009 lui Lupu 10 milioane de dolari pentru formarea unei coaliții cu PCRM

(doc) WikiLeaks: Voronin i-a propus în 2009 lui Lupu 10 milioane de dolari pentru formarea unei coaliții cu PCRM | UNIMEDIA

(doc) WikiLeaks: Voronin i-a propus în 2009 lui Lupu 10 milioane de dolari pentru formarea unei coaliții cu PCRM
Foto: Colaj UNIMEDIA
Publicarea corespondenței secrete a misiunilor diplomaticeamericane continuă. Este și cazul misiunii din R. Moldova, despre care apar informații foarte interesante. "Criza politică care a paralizat Moldova, una din cele mai sărace țări de pe continent, continuă. Dacă scena politică moldovenească este de o complexitate particulară, agravată de ingerința mai mult sau mai puțin discretă a Rusiei, culisele sale dezvăluie practici mai puțin ortodoxe, demonstrate de mai multe telegrame ale Ambasadei SUA la Chișinău, scrie publicația engleză The Guardian, citând documentele WikiLeaks.

Potrivit acestora, la 7 septembrie 2009, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, s-a întâlnit cu președintele comuniștilor, Vladimir Voronin, pe atunci șef de stat.

În ajunul demisiei sale, Voronin a încercat să-l convingă pe Lupu să creeze o coaliție de centru-stânga, cu condiția că, Lupu va fi președintele țării, Voronin - speaker al Parlamentului, iar Zinaida Greceanîi - prim-ministru.

Refuzat de Lupu, care a părăsit rândurile comuniștilor în iunie 2009, Voronin i-a propus 5 milioane de dolari pentru a forma o coaliție cu PCRM. Fiind refuzat pentru a doua oară, liderul comuniștilor i-a propus deja 10 milioane de dolari liderului democrat. Marian Lupu a formulat o contraofertă, sugerându-i lui Voronin să obţină cele opt voturi necesare pentru alegerea sa în Parlament, în schimbul imunităţii acordate lui şi familiei sale.

Potrivit documentelor WikiLeaks, această întâmplare a fost relatată ambasadorului american de însuși Marian Lupu, care a declarat că nu poate accepta o asemenea ofertă. Voronin, la rîndul său, a recunoscut că a avut două întâlniri cu Marian Lupu, spunând că acesta s-ar afla sub influență externă, putând fi vorba de Rusia, SUA sau România.

Din cele relatate ambasadorului american, Lupu a plecat la 12 august la Moscova, tranzitând în secret Budapesta, unde a fost supus unei testări psihologice, într-o cameră de hotel. Liderul PD a relatat că a fost supus unui interviu de două ore, fiind întrebat de poziția sa față de imunitatea lui Voronin, neutralitatea Moldovei și școlile rusofone din Moldova.

Potrivit documentelor și spuselor ambasadorului american, Lupu s-ar fi întâlnit în Frankfurt la 5 septembrie 2009 cu un reprezentant al președintelui rus, Dmitri Medvedev. Lupu a declarat că rușii sunt îngrijorați că Ghimpu ar deveni președinte al Parlamentului și președinte interimar și au dat de înțeles că așteaptă alegerile repetate din 2010. Totodată, liderul democrat le-a spus rușilor că nu trebuie să-și facă griji în privința "unionismului" lui Ghimpu. Lupu le-a spus că va avea grijă de poziția publică a liderului PL, pentru ca acesta să nu facă declarații "nepotrivite".

Vezi mai jos corespondența secretă:
Good