December 9, 2010

Cât de realistă este șansa unei coaliţii de centru-stânga? - Radio Free Europe/Radio Liberty © 2010

Cât de realistă este șansa unei coaliţii de centru-stânga? - Radio Free Europe/Radio Liberty © 2010
08.12.2010
Marian Lupu: „Eu mă gândesc la elementul de credibilitate şi în varianta unei coaliţii de centru-stânga şi în varianta unei coaliţii de alt gen”.
După întâlnirea de ieri între liderii PD şi PCRM, presa de la Chişinău s-a grăbit să scrie că cele două partide au bătut deja palma în vederea creării unei noi alianţe. Mai mult, s-a prezentat şi o schemă a împărţirii funcţiilor în stat între cele două partide.

Solicitat de Europa Liberă, Vadim Mişin, unul dintre fruntaşii comunişti, a negat că PCRM ar fi făcut o propunere generoasă Partidului Democrat: „Deocamdată ne-am asigurat că viziunile noastre privind viitorul Republicii Moldova, a statalităţii şi neutralităţii ţării, coincid cu cele ale Partidului Democrat. Ceea ce este cel mai important”

În cazul unei alianţe de centru-stânga pentru alegerea preşedintelui ţării PD şi PCRM ar avea nevoie de încă patru voturi. L-am întrebat pe Vadim Mişin ce soluţii are Partidul Comuniştilor pentru alegerea şefului statului.

Vadim Mișin: „Noi am depus o iniţiativă legislativă care propune ca preşedintele ţării să fie ales din trei încercări, la ultima fiind nevoie de doar 52 de voturi. Această propunere a fost acceptată de Comisia de la Veneţia şi toate fracţiunile din fostul Legislativ. Proiectul poate fi revăzut şi apoi să purcedem la alegerea şefului statului”

Europa Liberă
l-a întrebat pe liderul Partidului Democrat Marian Lupu dacă crede că o coaliţie de centru stânga ar putea avea credibilitate în faţa partenerilor externi.

Marian Lupu: „Eu mă gândesc la elementul de credibilitate în orice variantă şi în varianta unei coaliţii de centru-stânga şi în varianta unei coaliţii de alt gen. Partenerii externi ar putea să aibă încredere în ceva, din start, apriori, necondiţionat, iar mai apoi să se deziluzioneze foarte şi foarte puternic. S-au mai întâmplat în istorie, inclusiv şi cea a ţării noastre, asemenea situaţii. Da, ne gândim, şi ne gândim pe toate axele de discuţii.”

Dar cât de reală este crearea unei coaliţii de centru-stânga? E întrebarea pe care am adresat-o analistului politic Vitalii Andrievschi: „Cred că uşa pentru negocieri rămâne deschisă pentru toate partidele care au ajuns în Parlament. Astăzi, fiecare grup parlamentar caută să obţină un rezultat cât mai bun, însă aşii sunt în mâna Partidului Democrat. Orice ar fi, acest partid va fi la putere”

Indiferent de cât de generoasă ar putea fi propunerea Partidului Comuniştilor pentru Partidul Democrat, directorul agenţiei Info-Prim Neo,Valeriu Vasilică sugerează democraţilor să privească în viitor, înainte de a face coaliţie cu PCRM.

Valeriu Vasilică: „S-ar putea ca Vladimir Voronin să nu se ţină de cuvânt nici de data aceasta cum nu s-a ţinut, se pare, niciodată. Amintiţi-vă de anul 2005. PCRM a avut semnate condiţii cu Dumitru Diacov pe atunci, cu Iurie Roşca pe atunci, şi nu s-a realizat nimic. Dumitru Diacov, ca repezentant de vază al PD-ului, a trecut această şcoală. În alegerile anticipate din aprilie 2009, PD-ul nu a trecut pragul şi asta s-a întâmplat pentru că într-un moment nefericit a intrat în coaliţie cu Vladimir Voronin şi PCRM”.

Valeriu Vasilică mai crede că o coaliţie de centru-dreapta, adică între PD, PLDM şi PL ar fi mai agreată de partenerii europeni, spre deosebire de o eventuală alianţă între Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor.