December 7, 2010

În timpul apropiat, la Chişinău, urmează să sosească mai mulţi reprezentanţi ai UE

Chişinău, 7 decembrie 2010 – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
În cadrul întrevederii oficialii au discutat aspecte legate de vizita în Republica Moldova a Preşedintelui Parlamentului European Jerzy Buzek, care va veni la Chişinău pe 10 decembrie 2010. De asemenea, Dirk Schuebel a anunţat că în zilele următoare la Chişinău vor sosi mai mulţi oficiali europeni: Stefan Fule, comisar european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Radek Sikorski, Ministrul de Externe al Poloniei şi Carl Bildt, Ministrul de Externe al Suediei.
Mihai Ghimpu şi Dirk Schuebel au avut un schimb de opinii vizavi de situaţia post-electorală din Republica Moldova şi ultimele evoluţii în consultările purtate de reprezentanţii partidelor parlamentare în vederea creării unei alianţe de guvernare.
UE salută şi încurajează dialogul post-electoral în Republica Moldova în vederea creării unei alianţe de guvernare de orientare pro-europeană, bazată pe valori şi principii europene şi care să promoveze reformele democratice şi constituirea unui stat de drept, a menţionat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Dirk Schuebel a reiterat necesitatea continuării reformelor democratice în Republica Moldova în vederea realizării obiectivului de integrare europeană.
În acelaşi context, Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat că opţiunea celor peste 60% din alegători este continuitatea Alianţei pentru Integrare Europeană. "Continuarea reformelor democratice, iniţiate după 29 iulie 2009, reprezintă un obiectiv clar pentru a asigura cetăţenilor Republicii Moldova un viitor european. Votul acordat de cetăţeni la alegerile din 28 noiembrie indică asupra faptului că ei doresc la guvernare forţe politice democratice, pro-europene, care ar putea să realizeze obiectivul de integrare europeană. Reprezentanţii partidelor democratice parlamentare sunt obligaţi să ţină cont de această dorinţă a cetăţenilor în procesul de negocieri pentru constituirea alianţei de guvernare", a menţionat Preşedintele.
Totodată, Mihai Ghimpu a adresat mulţumiri pentru sprijinul constant al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, precizând, că rezultatele alegerilor din 28 noiembrie confirmă faptul că parcursul Republicii Moldova este unui ireversibil de integrare europeană.
Secţia Relaţii cu mass-media a Parlamentului Republicii Moldova