December 20, 2010

Gazul se va scumpi cu cel puţin 10% din ianuarie 2011

Gazul se va scumpi cu cel puţin 10% din ianuarie 2011, afirmă ministrul Economiei | PUBLIKA .MD

Gazul se va scumpi cu cel puţin 10% din ianuarie 2011, afirmă ministrul Economiei

Citeste tot despre: gaz , Valeriu Lazăr

Gazul se va scumpi cu cel puţin zece la sută, începând cu luna ianuarie, confirmă ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Oficialul s-a referit la tarifele de import.
Dacă majorarea preţului de import ţine de capacitatea de negociere dintre Guvernul de la Chişinău şi Gazprom, atunci tarifele pentru consumatorii casnici sunt stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Directorul ANRE, Victor Parlicov, a declarat că scumpirea este inevitabilă. Există însă şi o speranţă. Autorităţile promit că vor face tot posibilul să influenţeze tariful, prin compensarea parţială a majorării preconizate pentru luna ianuarie. Dar acest lucru se va putea face dacă oficialii vor reuşi să negocieze majorarea tarifului pentru tranzitarea gazelor ruseşti spre Balcani. Chişinăul insistă pe un tarif de 3,5 dolari pentru tranzitarea a o mie de metri cubi de gaze, în compraţie cu 2,5 dolari, cât plătim acum.

În aceste condiţii, MoldovaGaz va plăti pentru o mie de metri cubi de gaze importate din Rusia aproximativ 300 de dolari, faţă de 268 cât plăteşte acum. Astfel, potrivit contractului încheiat acum cinci ani de Guvernul Tarlev, începând cu 2011, Moldova va plăti un tarif mediu european.

Deşi veniturile moldovenilor sunt departe de salariile europenilor, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică afirmă că în ianuarie va fi nevoită să aprobe majorarea tarifelor pentru consumatorii finali. În caz contrar, MoldovaGaz va suporta pierderi de milioane.

Ultima dată, gazul s-a scumpit în luna mai, cu 14 la sută. Acum, cei mai mulţi consumatori plătesc pentru un metru cub de gaze patru lei şi 53 de bani.