December 16, 2010

Oferta Moscovei: “Dati puterea comunistilor, noi va dam Transnistria” / www.stireazilei.md

Oferta Moscovei: “Dati puterea comunistilor, noi va dam Transnistria” / www.stireazilei.md
Decembrie, 16 Joi, 2010 / 14:19

In timp ce partidele parlamentare de la Chisinau nu au decis inca ce fel de coalitie vor crea - comunista sau proeuropeana, la Moscova este discutat in regim alert conflictul transnistrean.
Publicatia rusa Moskovskii Komsomolet scrie ca Moscova pregateste in graba o “oferta” moldovenilor - reintegrarea tarii prin solutionarea conflictului transnistrean in schimbul coalitiei dintre Partidul Democrat si Partidul Comunistilor.
Potrivit publicatiei, pe 7 decembrie, la Kremlin au fost primiti ambasadorul moldovean Andrei Neguta si ministrul transnistrean de externe, Vladimir Iastrebceak.

Mai apoi, pe 10 decembrie, insusi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a discutat reglementarea conflictului din stanga Nistrului cu omologul sau ucrainean. Mai mult, pe 14 decembrie, adjunctul sau, Grigori Karasin, a discutat pe aceeasi tema cu seful misiunii OSCE din Moldova, Philip Remler.
“Este un semnal clar dat ‘moldovenilor dragi’: voi - puterea comunistilor, noi voua – Transnistria”, scrie autorul articolului.
Totusi, spune el, Rusia oricum a pierdut Republica Moldova. Un argument in acest sens este vizita sefului administratiei Presedintiei ruse la Chisinau, Serghei Nariskin, care, potrivit publicatiei, a fost un esec.
“Rusia a pasit pe aceeasi grebla trimitandu-l pe Nariskin la Chisinau, asa cum a patit si cu planul Kozak, care a fost respins si criticat de societatea moldoveneasca”, mai scrie Moskovskii Komsomolet.