December 14, 2010

Carl Bildt: Semnării unui acord de liber schimb cu UE va avea efecte mai benefice pentru Moldova decât gazul rusesc ieftin

Carl Bildt: Perspectiva semnării unui acord de liber schimb cu UE va avea efecte mai benefice pentru viitorul Republicii Moldova decât gazul rusesc ieftin | UNIMEDIA
Carl Bildt: Perspectiva semnării unui acord de liber schimb cu UE va avea efecte mai benefice pentru viitorul Republicii Moldova decât gazul rusesc ieftin
Foto: AFP

Perspectiva semnării unui acord de liber schimb cu UE va avea efecte mai benefice pentru viitorul Republicii Moldova decât gazul rusesc ieftin. Declaraţia aparţine ministrului suedez de externe, Carl Bildt, şi a fost făcută pentru EUobserver.

"Noi nu am oferit Republicii Moldova gaz. De fapt, Suedia stă foarte prost la acest capitol. Apropo, și Polonia la fel", a mai spus Carl Bildt, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe care a avut loc luni la Bruxelles, după ce el și omologul său polonez, Radek Sikorski, săptămâna trecută, au fost în vizită la Chișinău.

"Am luat notă de faptul că şeful administraţiei prezidenţiale ruse a vizitat Moldova cu câteva zile înainte de a veni noi", a adăugat el.

"Dacă e să analizezi de ce are nevoie economia moldovenească, constați că are nevoie de un acord profund şi cuprinzător de liber schimb cu UE. Acest acord poate duce peste o perioadă la o mai bună dezvoltare a ceea ce este astăzi cea mai săracă ţară din Europa. Nu zic că gazul ieftin este ceva rău, dar economia şi prosperitatea unei țări nu pot fi construite pe un gaz ieftin," consideră Bildt.

Declarația ministrului suedez de externe, vine după ce în publicaţia rusă "Ekonomiceskoie obozrenie", a apărut informația potrivit căreia, Serghei Narîșkin, în schimbul constituirii în Republica Moldova a unei alianţe de guvernare în jurul comuniştilor a promis și reducerea preţului de import a gazului rusesc.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la euobserver.com