June 21, 2011

STRATFOR a dezvăluit detaliile acordului care vor fi discutate astăzi la Moscova

STRATFOR a dezvăluit detaliile acordului care vor fi discutate astăzi la Moscova
Foto: thetrumpet.com

Azi, 21 iunie, la Moscova este planificat să înceapă primele negocieri oficiale în formatul 5+2 pentru a soluționa problema transnistreană. Asta după ce discuțiile au intrat în impas în timpul guvernării PCRM. La Moscova se discută reprezentativitatea regiunii transnistrene în Parlamentul moldovean și staționarea forţelor de securitate europene în Transnistria. Berlin şi Moscova colaborează pentru a soluționa oficial conflictul transnistrean. Aceste eforturi sunt primul indiciu demonstrabil de colaborare ruso-germană pentru a soluționa problemele de securitate europeană, se spune într-un text al agenției de analiză internațională Stratfor.Potrivit sursei, cancelarul german Angela Merkel şi premierul rus Vladimir Putin au convenit pe 14 iunie asupra unei rezoluţii când cei doi s-au întâlnit la Geneva, Elveţia. Cele două părţi au discutat detaliat problema transnistreană înaintea negocierilor care vor avea loc astăzi la Moscova.

Se așteaptă ca noua rezoluţie să acorde o reprezentativitate a regiunii transnistrene în Parlamentul Republicii Moldova şi să permită staționarea forţelor de securitate europene în Transnistria împreună cu cele ruse.

Cu toate acestea, Stratfor subliniază că "detaliile specifice ale acordului sunt mult mai puţin importante decât faptul că acesta este primul caz când Federația Rusă şi Germania colaborează în comun pentru a soluționa probleme cheie de securitate europeană". Potrivit Stratfor, reuniunea de astăzi privind conflictul transnistrean "ar putea avea consecințe care ajung cu mult dincolo de Republica Moldova".

Semnificaţia reală a acestei rezoluții este faptul că Berlinul şi Moscova speră că acordul va convinge întreaga lume că, cooperarea între Germania şi Rusia este în progres în multe domenii și nu este o ameninţare. După toate, reprezentativitatea regiunii transnistrene în Parlamentul Republicii Moldova va duce probabil la o înlocuire a vectorului pro-european al guvernării cu o coaliţie pro-rusă, conchid analiștii de la Stratfor. "Oare nu face Germania un sacrificiu oferind Republicii Moldova stabilitate, însă o guvernare pro-rusă?", se conchide în analiza Stratfor.

Sursa: UNIMEDIA