June 28, 2011

Experţii despre Acordul de Liber Schimb

24H

La începutul săptămânii curente, Consiliul Afaceri Externe al UE a adoptat mandatul pentru iniţierea negocierilor cu Republica Moldova pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Iar autorităţile de la Chişinău caută să profite din plin de creditul de simpatie din partea UE.
Octavian Calmâc: Protejarea producătorilor naţionali în faţa concurenţei internaţionale nu poate dura la nesfârşit

Octavian Calmâc, viceministrul Economiei, spune că Acordul de Liber Schimb este unul multilateral care va fi încheiat pe o perioadă nelimitată şi oferă beneficii la export şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii. Cele mai mari probleme pe care le poate întâmpina Republica Moldova la negociere sunt sistemul naţional de evaluare a conformităţii – incompatibil cu cel european, nu suntem incluşi în lista ţărilor terţe (produsele de origine animalieră) – imposibilitatea exportării acestora, corespunderea în materie de standard/calitate, volume de producţie insuficiente pentru acoperirea cererii la condiţiile de livrare impuse. „În plus, odată ce produsele din UE vor invada practic piaţa autohtonă, vor genera efecte negative pentru unii producători moldoveni. Cu toate acestea, este clar că protejarea în faţa concurenţei internaţionale nu poate dura la nesfârşit”, afirmă oficialul.


Alex Oprunenco: Există riscul ca Republica Moldova să se pomenească în situaţia Ucrainei, care deja de trei ani negociază Acordul de Liber Schimb cu UE

„Deocamdată, Republica Moldova are restanţe la barierele tehnice în calea comerţului, la standardele sanitare şi fitosanitare, administrarea vamală, comerţul cu servicii, ajutorul de stat şi la politica în domeniul concurenţei. Lucrurile în aceste domenii se mişcă foarte greu şi de aceea e greu de adoptat standarde europene”, menţionează Alex Oprunenco, expert de la Centrul analitic Expert-Grup.
Potrivit acestuia, există riscul ca Republica Moldova să se pomenească în situaţia Ucrainei, care deja de trei ani negociază Acordul de Liber Schimb cu UE. „Ca să deschidem comerţul cu UE, trebuie să implementăm aquis-ul comunitar privind ajutorul de stat - competiţia în care multe practici ale Guvernului nu coincid cu cele ale UE. „Una dintre bariere care ne va împiedica în procesul de negocieri sunt barierele tarifare şi netarifare, ce înseamnă de fapt îndeplinirea responsabilităţilor asumate de Republica Moldova faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului în anul 2001”, spune Alex Opuneneco.

Georgeta Mincu: Încheierea acordului va corespunde intereselor economice

Georgeta Mincu, expert din cadrul Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice, e de părere că Acordul de Liber Schimb implică o eliminare completă a barierelor din calea comerţului şi investiţiilor existente în diferite sectoare economice. Exerciţiul va duce la reforme instituţionale şi reglementări transparente. „Pentru îndeplinirea condiţiilor documentului e nevoie de funcţionarea eficientă a instituţiilor relevante, asigurarea standardelor înalte de control al calităţii produselor moldoveneşti”. Expertul menţionează că Republica Moldova are multe de întreprins pentru a fi în măsură să finalizeze negocierile, dar este evident că acest fapt reprezintă un proces lung, care va fi asistat permanent de reforme. Încheierea acordului va corespunde intereselor economice ale Republicii Moldova, de aceea trebuie identificate interesele în conlucrarea cu mediul de afaceri.


Viorel Chivriga: Republica Moldova va fi privită cu alţi ochi de investitorii străini

Viorel Chivriga expert în agricultură spune că în procesul de negocieri privind Acordul de Liber Schimb vor apărea o serie de prevederi sensibile pentru Republica Moldova. În primul rând justiţia, protecţia concurenţei, comerţul. Expertul spune că acordul îi va face pe investitorii străini să se uite cu alţi ochi la Republica Moldova, care va deveni mult mai atractivă. Totodată ne aşteptăm la importuri masive ale produselor agro alimentare, ceea ce va presa producătorii autohtoni să devină mai competitivi şi să scoată pe piaţă produse calitative. „Pe termen mediu şi lung efectele acordului însemna pentru producătorii interni posibilităţi mai mari de accesa piaţa externă. Totuşi, riscul cel mai mare este apropierea de standardele europene. În fond, prevalează beneficiile. În ce priveşte terenul de negociere, cred trei patru ani”, explică Viorel Chivriga.