March 27, 2011

EUROPA.MD - Monica Macovei: "Carta Drepturilor Fundamentale a UE include orientarea sexuală între celelalte criterii de discriminare: rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, religie, sex, vârstă şi între ele orientarea sexuală."

EUROPA.MD - Monica Macovei


Interviu cu europarlamentara, Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei interparlamentare de cooperare UE-Republica Moldova, realizat de Europa Liberă.

Monica Macovei: Când am scris că acest criteriu de discriminare şi anume orientare sexuală trebuie să fie între celelalte criterii de discriminare şi nu este negociabil m-am referit exact la documentele UE. Carta Drepturilor Fundamentale a UE include orientarea sexuală între celelalte criterii de discriminare: rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, religie, sex, vârstă şi între ele orientarea sexuală.

Ca atare, cine vrea să se apropie de valorile, de regulile UE şi să intre în UE trebuie să respecte aceste prevederi. E foarte simplu: este prevăzut în Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Şi de altfel în planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor primit în decembrie de Republica Moldova de la Comisia Europeană, care prevede exact ce măsuri trebuie să ia guvernul şi Parlamentul pentru a termina parcursul şi a ajunge la liberalizarea vizelor: între altele este şi adoptarea legii antidiscriminare în cursul acestui an.

Europa Liberă: Când spuneţi că legea nu este negociabilă, la ce ne putem aştepta? Dacă Parlamentul nu o aprobă la termen, se suspendă imediat negocierile pentru liberalizarea vizelor?


Monica Macovei: Nu fac eu aceste negocieri, le duce Comisia Europeană. În primul rând ar fi bine să se realizeze totul la termen. În al doilea rând, sigur, nu cred că ar duce asta imediat la suspendarea negocierilor, dar în final tot va trebui făcut. În sensul acesta am spus că nu e negociabilă, adică la nivelul UE asta nu mai este o discuţie dacă da sau nu, introducem sau nu orientarea sexuală între criteriile de discriminare. Discuţia asta a fost cu mult timp în urmă, astăzi nu mai există, orientarea sexuală este acolo alături de alte criterii. Nici în România n-a fost uşor, au trebuit să treacă nişte ani ca să ajungem la această situaţie şi acum este acceptată de toată lumea şi nu mai e nici o discuţie.

Europa Liberă: Mai mulţi politicieni de la Chişinău spun că ar adopta legea, dar numai amendată, de pildă în aşa fel încât să nu permită minorităţilor sexuale să ţină întruniri publice, probabil mai ales cu gândul la vreun marş gay....

Monica Macovei: Parlamentul poate să amendeze lege, acesta este rolul Parlamentului, să modifice şi să adopte o lege. E voinţa lor, nu le poate impune nimeni cum să voteze, însă au nişte obligaţii pe care şi le-au luat faţă de UE pe acest parcurs european al Republicii Moldova şi între alte obligaţii, alături de reforma justiţiei, administraţiei şi altele figurează şi legea nediscriminare şi aplicarea ei. Deci se va discuta... de asta am şi scris scrisoarea în mod colegial şi cu prietenie, ca să le spun că este un lucru foarte important, această lege, şi e bine ca ea să respecte exact normele europene. Sigur că parlamentul poate să ia o altă decizie, dar după aceea vor fi discuţii, negocieri, în final tot vor trebui s-o adopte aşa cum trebuie.

Accesaţi aici interviul integral