March 18, 2011

PCRM o ține una și bună: Șef al statului neafiliat politic

PCRM o ține una și bună: Șef al statului neafiliat politic | UNIMEDIA
PCRM o ține una și bună: Șef al statului neafiliat politic
Vladimir Voronin, președinte PCRM
Foto: UNIMEDIA

PCRM este gata să iniţieze un dialog privind alegerea şefului statului şi că nu a înaintat liderilor AIE careva condiţii de neîndeplinit. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, 17 martie, de către preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia.

”Toate cerinţele PCRM au avut şi au la bază norme legale, fiind foarte simple: anunţarea datei alegerilor Preşedintelui şi examinarea posibilităţii unei candidaturi la funcţia de şef al statului neafiliată politic, care ar avea susţinerea majorităţii absolute atât a deputaţilor cât şi a societăţii”, a menționat Voronin.


Potrivit liderului comunist, aceste cerinţe nu s-au luat în calcul. Iniţiativa legislativă cu privire la termenul de organizare a alegerilor Preşedintelui este ignorată de AIE, cu toate că aceasta vine întru executarea hotărârii şi adresei Curţii Constituţionale.

”Șeful statului trebuie ales de majoritatea absolută a deputaţilor şi PCRM e gata să voteze dacă va exista un numitor comun şi voinţă politică de a respecta inclusiv interesele opoziţiei. Modificarea sau adoptarea unei noi Constituţii prin referendum nu este posibilă, fiind o cale anticonstituţională”, a conchis Vladimir Voronin.

La rîndul lor, reprezentanţii Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia au declarat că vor purta, de asemenea, consultări cu celelalte fracţiuni parlamentare şi că speră că Republica Moldova va putea găsi soluţii pentru ieşirea din criza politică cît mai curând.

Sursa: UNIMEDIA

Taguri in text: Voronin Vladimir