March 12, 2011

Hillary Clinton: Statele Unite pierd războiul informaţional în lume

Hillary Clinton: Statele Unite pierd războiul informaţional în lume | UNIMEDIA
Hillary Clinton: Statele Unite pierd războiul informaţional în lume
Foto: thewashingtonnote.com

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a criticat posturile de știri americane declarând că Statele Unite pierd războiul informaţional în lume. Aceasta a afirmat săptămâna trecută în alocuțiunea sa în faţa Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului că postul de televiziune “Al Jazeera” devine tot mai vizibil, deoarece oferă “ştiri reale”.

Hillary Clinton a constatat că numărul telespectatorilor care urmăresc știrile la “Al Jazeera” este în creștere, în primul rând deoarece la acest post de televiziune numărul de știri pe oră este mai mare, iar cele americane sunt inundate de publicitate.

Potrivit oficialului american, mijloacele moderne de informare în masă străine sunt mai active în regiuni unde au loc evenimente, de exemplu în Orientul Mijlociu. Astfel, televiziunile anglofone din alte țări contribuie semnificativ la schimbarea mentalităţii şi atitudinii oamenilor, însă cele americane au o influență din ce în ce mai mică.

Alte două posturi de televiziune menționate au fost cel chinez CCTV şi cel rusesc, Russia Today, care totuși nu se compară cu Al-Jazeera, audiența căreia este în creștere.

Declaraţiile lui Hillary Clinton au provocat critici destul dure împotriva sa. Cea mai emotivă reacţie a venit din partea realizatorului unui talk-show din cadrul Fox News, Glenn Beck. Într-una din emisiunile sale, Beck a amintit că, în trecut, Statele Unite au calificat oficial "Al Jazeera" organul de propagandă din Orientul Mijlociu şi al extremiştilor islamici.

Între timp, Secretarul de Stat a avut mai mulți susținători decât critici. Astfel, fostul director al biroului CNN de la Washington, Frank Sesno, a recunoscut că problema majoră a posturilor americane de televiziune a fost trecerea de la jurnalele de actualităţi la emisiuni analitice, precum şi nedorința de a urmări evenimente" de lungă durată" şi să ofere telespectatorilor un context desfășurat știrilor.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Lenta.ru