June 8, 2010

Încheierea unei noi runde de negocieri pentru Acordul de asociere Moldova - UE - Radio Free Europe/Radio Liberty © 2010

Încheierea unei noi runde de negocieri pentru Acordul de asociere Moldova - UE - Radio Free Europe/Radio Liberty © 2010

Încheierea unei noi runde de negocieri pentru Acordul de asociere Moldova - UE

Gunnar Wiegand
Gunnar Wiegand
08.06.2010
Negociatorul european Gunnar Wiegand: „Avansăm cu viteză pe acordul de asociere şi începem dialogul pe subiectul liberalizării vizelor. Suntem optimişti”
La Chişinău s-a încheiat astăzi o nouă rundă de negocieri între Moldova şi Uniunea Europeană pentru semnarea Acordului de asociere. Negociatorul european Gunnar Wiegand, reprezentantul Uniunii Europene pentru relaţiile cu Rusia, Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, a lăudat viteza cu care decurg negocierile, dar a evitat să numească data semnării acordului. Într-un interviu cu Liliana Barbăroşie, Wiegand a explicat din nou că acest acord prevede relaţii mai strânse fără să promită Moldovei aderarea la Uniunea Europeană.

Tot pe ce poate miza la acest moment Republica Moldova, afirmă negociatorul din partea Comisiei Europene, este un acord de asociere din garnitura celor pe care Uniunea Europeană le are în vedere pentru ţările Parteneriatului Estic, adică care nu conţine o clauză despre viitoarea integrare, fiind diferit prin asta de acordurile clasice de asociere încheiate pînă acum.

Gunnar Wiegand: „Manadatul pe care îl am în aceste negocieri îmi permite să spun că acordul pe care îl pregătim nu include o asemenea prevedere. Să ne concentrăm asupra problemei cum să aducem RM mai aproape de UE şi abia ulterior vom putea aborda şi acest subiect.”
Spre deosebire de autorităţile moldoveneşti, care nu ezită să avanseze un orar, fie şi aproximativ, al evenimentelor integraţioniste pe care le aşteaptă, adică începerea din 15 iunie a negocierilor pentru un acord de liberalizare a vizelor şi în 3-4 luni pentru un acord de liber schimb, oficialul european preferă să ocolească termenele concrete.
Gunnar Wiegand: „Avansăm cu viteză pe acordul de asociere şi începem dialogul pe subiectul liberalizării vizelor. Suntem optimişti, dar nu putem da date limită. Ar fi o greşeală.”
Între timp Federaţia Rusă ar putea obţine mai devreme decît Moldova un regim liberalizat de vize cu UE, perspectivă confirmată de Gunnar Wiegand, şi asta pentru că negocierile cu RM abia încep, în timp ce cu Federaţia Rusă discuţiile au demarat mult mai devreme. „Dar să nu ne uităm prea mult peste gard,” sugerează oficialul european.
Referitor la subiectul posibilei retrageri a emisarului special al UE din RM, retragere anunţată nu demult de înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Catherine Ashton, Gunnar Wiegand, subalternul doamnei Ashton, spune că dacă se va întâmpla, aceasta nu va însemna o scădere a interesului UE pentru zonă. Potrivit lui Gunnar Wiegand, Uniunea Europeana doar va avansa în sprijinul acordat Moldovei si nicidecum invers.