Rusii isi pierd increderea in tandemul Putin-Medvedev
Increderea rusilor in tandemul Dmitri Medvedev - Vladimir Putin a scazut cu zece puncte procentuale in ultimele sase luni, iar analistii vorbesc deja despre esecul puterii de la Kremlin in lupta cu criza. Un alt motiv al scaderii increderii ar fin, in opinia acestora, si impresia de slabiciune a puterii manifestata prin operatiunile de dispersare a demonstratiilor.
Potrivit Nezavisimaia gazeta, increderea rusilor in presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin depaseste inca 50%, dar scade constant de la inceputul anului, potrivit rezultatelor sondajului realizat in 100 de localitati din 44 de regiuni ale Rusiei, pe un esantion reprezentativ de 2000 de oameni.
Comparativ cu datele din ianuarie 2010, se constata o pierdere de 9% in cazul lui Medvedev si de 8% in cel al lui Putin. La inceputul acestui an, presedintele se bucura de increderea a 62% dintre rusi, acum acest procent fiind de 53%. Ratingul lui Putin a cazut de la 69% in prima luna anului, la 61% in prezent.
Directorul adjunc al Centrului pentru conjunctura politica, Aleksei Makarkin, este de parere ca situatia creata este rezultat al deceptiei populatiei fata de putere: „Astazi, pe micile ecrane se afirma: tara iese din criza. Dar in regiuni, bugetele locale nu mai ajung, situatia din intreprinderi continua sa fie dificila, salariile devin tot mai mici pentru nevoile oamenilor. Privind la indicii macroeconomici, omul gandeste asa: nu ne ducem in prapastie, dar eu tot rau o duc", explica analistul, care exclude orice scenariu „revolutionar".
Aleksei Malashenko, analistul la filiala moscovita a centrului Carnegie, este surprins ca aceasta scadere de rating a devenit senzatie. „De ce-ar fi trebuit sa creasca? Ratingul nu reactioneaza numai la ceea ce se intampla, dar si la ceea ce nu se intampla in general", a spus expertul.
El crede ca tandemul Putin - Medvedev a fost doborat de insasi ideea modernizarii: „Cand oamenii incep sa constientizeze ce se intampla, se intreaba: dar ce-am facut 10 ani? Si inceteaza sa mai aiba incredere in liderii tarii. Imediat ce increderea dipare, cade si ratingul", crede analistul, in opinia caruia „oamenii considera operatiunile de dispersare a demonstratiilor si manifestatiilor drept un semn al slabiciunii puterii. Oamenii inceteaza sa mai spere. Cand a izbucnit criza, oamenii aveau incredere ca tandemul va face fata. Astazi ei nu mai asteapta nimic de la tandem. Oamenii au devenit indiferenti fata de autoritati", sustine analistul.
Se pare ca in Rusia nu exista un lider normal. Pentru ca neincrederea nu vizeaza pe cineva anume, ea ii cuprinde pe toti reprezentantii puterii, tot acel sistem in care ei traiesc, acele idei pe care ei le exprima. Este un semnal extrem de alarmant", adauga Aleksei Malashenko.
Dupa www.timpul.md