June 30, 2010

Republica Moldova s-a solidarizat în faţa CEDO cu Republica Italiană în problema expunerii crucifixelor în sălile de clasă

Republica Moldova s-a solidarizat în faţa CEDO cu Republica Italiană în problema expunerii crucifixelor în sălile de clasă
Republica Moldova s-a solidarizat în faţa CEDO cu Republica Italiană în problema expunerii crucifixelor în sălile de clasă
Foto: ftp.logos.md
Ministerul Justiţiei anunţă că Republica Moldova s-a solidarizat în faţa CEDO cu Republica Italiană în problema expunerii crucifixelor în sălile de clasă.
Reamintim că, prin Hotărârea Lautsi v. Italia din 3 noiembrie 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că expunerea obligatorie a crucifixelor în sălile de clasă constituie încălcare a dreptului la educaţie în conformitate cu convingerile sale religioase şi filozofice şi a libertăţii de religie, garantate de Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.
Nefiind de acord cu raţionamentul Curţii, Guvernul Italian a solicitat reexaminarea cauzei de către Marea Cameră a CEDO.
În acest context, ţinând cont de rolul deosebit al moralei creştine în viaţa, istoria şi cultura poporului nostru, Republica Moldova s-a solidarizat cu Republica Italiană în problema expunerii crucifixelor în sălile de clasă, intervenind cu o declaraţie oficială în cadrul procedurii de examinare a cauzei în faţa Marii Camere a CEDO.

În acest sens, în poziţia formulată de Ministerul Justiţiei în numele Republicii Moldova, prin intermediul Agentului Guvernamental, se susţine că domeniul religios, inclusiv expunerea simbolurilor religioase în instituţiile publice de învăţământ, trebuie să fie lăsat la discreţia autorităţilor naţionale, care urmează să decidă în acest domeniu ţinând cont de particularităţile situaţiei care există la nivel local la un moment dat. De asemenea, se subliniază că astfel de simboluri pot avea sensuri caracteristice şi reprezentative ale unei culturi sau naţiuni.
În această ordine de idei, în declaraţia prezentată Curţii Europene este expusă opinia Republicii Moldova că s-ar asigura o mai bună respectare a principiului neutralităţii statului în domeniul religios dacă decizia de a expune sau nu simboluri religioase în şcoli ar fi lăsată la discreţia comunităţii formate din profesori, părinţi şi elevi.
Audierile publice în Marea Cameră a CEDO urmează să aibă loc miercuri, 30 iunie 2010. În cadrul procedurii, au mai intervenit state precum Rusia, România, Bulgaria, Ucraina, Malta, etc.