June 30, 2010

Silvio Berlusconi îi îndeamnă pe italieni să nu mai cumpere ziare

 Silvio Berlusconi îi îndeamnă pe italieni să nu mai cumpere ziare 
Silvio Berlusconi îi îndeamnă pe italieni să nu mai cumpere ziare


Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, acuză presa italiană că dezinformează publicul, îndemnând cititorii să protesteze prin refuzul de a cumpăra ziare, scrie cotidianul La Repubblica în ediţia electronică. "Ziarele (italiene - n.red.) dezinformează. Cititorii trebuie să intre în grevă pentru a le da o lecţie celor care scriu articole, arătându-le că nu-şi pot bate joc de ei", a declarat Silvio Berlusconi la Sao Paulo, în Brazilia.

Berlusconi a criticat dur modul în care presa italiană a relatat despre summitul G20, desfăşurat în Canada. "Toate relatările au fost exact inversul derulării reuniunii. De mai multe luni, observ o dezinformare de neconceput", a subliniat premierul italian.
Reacţiile opoziţiei italiene nu s-au lăsat aşteptate. "Premierul este alergic la libertatea de exprimare şi la jurnaliştii care spun adevărul. De fapt, ziarele care dezinformează sunt cele pe care le deţine Berlusconi", afirmă Antonio Di Pietro, liderul formaţiunii Italia Valorilor (de opoziţie).

"Declaraţiile premierului sunt o nouă dovadă a unei obsesii în legătură cu libertatea de informare. Pentru a combate acest drept, Berlusconi nu are nicio limită şi nu ezită să îi instige pe italieni să nu plătească taxele pentru televiziuni sau, cum a făcut acum, să nu mai cumpere ziare", declară Anna Finocchiaro, liderul grupului Partidului Democrat (de opoziţie) din Senat.

Declaraţiile lui Silvio Berlusconi intervin în contextul polemicilor declanşate de un proiect de lege controversat, care limitează interceptările telefonice şi interzice publicarea stenogramelor interceptărilor pe durata derulării anchetelor, conţinând pedepse dure pentru jurnalişti.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la REALITATEA.NET