June 26, 2010

Moldova a declarat 28 iunie Ziua de ocupatie sovietica si cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria - Ziuaonline.ro

Moldova a declarat 28 iunie Ziua de ocupatie sovietica si cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria - Ziuaonline.ro

Moldova a declarat 28 iunie Ziua de ocupatie sovietica si cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria


Joi, 24 Iunie 2010
Ghimpu-MihaiPresedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cere Federaţiei Ruse retragerea trupelor militare şi a armamentului din regiunea transnistreană, prin intermediul unui decret prezidenţial, semnat joi, cu privire la declararea zilei de 28 iunie Zi de ocupaţie sovietică, transmite Info-Prim Neo.


„Federaţia Rusă, în calitate de succesor de drept al URSS, să îşi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”, se menţionează într-un articol al decretului.
Mihai Ghimpu a declarat că angajamentul de la summitul OSCE de la Istanbul, în 1999, cu privire la retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova este asumat de Rusia în faţa instituţiilor internaţionale. „Dar mai important este faptul că această armată are statut de armată de ocupaţie şi după declararea independenţei Republicii Moldova nu are consimţământul statului nostru. De aceea, trebuie să îşi retragă armata şi muniţiile”, a mai spus preşedintele.