June 6, 2010

Vlad Filat este unul dintre favoriții Moscovei în alegerile prezidențiale din Moldova, scrie Kommersant

UNIMEDIA

Filat - favoritul Moscovei

Foto: premier.gov.ru
Kremlinul are mai mulți favoriți în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care ar urma să se desfășoare în toamna 2010, scrie Kommersant.
Publicația rusă îi desemnează pe Marian Lupu, președintele PDM, Valeriu Pasat, dar și, în premieră, pe liderul PLDM, Vlad Filat"
În ultima perioadă, Moscova demonstrează deschidere în relația cu liderul liberal democrat Vlad Filat. La 21 mai, Putin s-a întâlnit cu Filat în tmpul summit-ului CSI și mizează pentru o nouă întâlnire în luna iunie. Ministrul de externe Iurie Leancă a anunțat anterior că se pregătește o întâlnire bilaterală Filat-Putin, iar zilele trecute deja exista confirmarea că, până la sfârșitul lunii, întâlnirea va avea loc", notează Kommersant.

Publicația rusă alocă spațiu pentru prezentarea lui Valeriu Pasat, despre care scrie că este un dușman personal al lui Voronin și cu relații puternice în cercurile politice de la Kremlin. Kommersant apreciază că Marian Lupu este un politician care "aranjează pe deplin" puterea de la Moscova, amintind de întâlnirea lui Medvedev cu Lupu și de acordul de colaborare între Partidul Democrat și partidul puterii din Rusia "Edinaia Rossia".

Referitor la Partidul Comuniștilor, Kommersant scrie că reprezentanții formațiunii vizitează destul de des Moscova și se întâlnesc cu oficiali de diferit rang, doar că, până în acest moment, PCRM nu și-a desemnat propriul candidat.

UNIMEDIA precizează că, în acest moment, potrivit legislației, președintele țării este ales de către Parlament. Zilele trecute, AIE a prezentat o decizie comună, susținută de comunitatea internațională, de organizare a unui referendum pentru modificarea art. 78 din Constituție, care va permite alegerea directă a șefului statului până la sfârșitul anului 2010.