April 25, 2010

HotNews.md / Actual / Tragedia de la Smolensk: Donald Tusk va oferi miercuri informaţii complete despre prima etapă a anchetei

HotNews.md / Actual / Tragedia de la Smolensk: Donald Tusk va oferi miercuri informaţii complete despre prima etapă a anchetei
25.04.2010 Sursa imagine: rzeszow4u.pl
Premierul polonez, Donald Tusk, va oferi miercuri informaţii complete despre prima etapă a anchetei privind tragedia aviatică în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, precum şi alte câteva zeci de persoane, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Pawel Gras.
Kaczynski, soţia sa şi delegaţia oficială de înalţi demnitari şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea, la Smolensk /vestul Rusiei/, pe 10 aprilie, a avionului care-i transporta la ceremonia în cadrul căreia urmau să fie comemoraţi circa 20.000 de ofiţeri polonezi asasinaţi de către poliţia sovietică secretă în urmă cu 70 de ani la Katyn. În total au murit 96 de persoane, dintre care opt membri ai echipajului.
Pawel Gras a precizat că prima etapă a anchetei s-a încheiat, după care experţi polonezi vor merge la Moscova pentru a-şi continua activitatea cu colegii lor ruşi.

Controlori de trafic aerian au afirmat anterior că echipajul avionului ''nu a ascultat'' de recomandările de a devia zborul către alt aeroport şi că a încercat să aterizeze fără permisiune.

Procurorul-şef Andrzej Seremet a declarat că se va amâna publicarea conţinutului cutiilor negre ale avionului până când se vor obţine informaţiile necesare din partea Rusiei. Decizia definitivă privind publicarea conţinutului detaliilor de zbor se aşteaptă să fie luată în decurs de două săptămâni.

Anchetatori ruşi, experţi şi specialişti polonezi investighează în comun cauzele tragediei aviatice de la Smolensk. Procurori militari polonezi au deschis la rândul lor propria investigaţie privind catastrofa aviatică
Autor: Angela Sârbu
Sursa: agerpres.ro