April 17, 2010

flashback: Valeriu Pasat propune să fie desfăşurat un referendum privind problema predării Religiei Ortodoxe în şcoli « Alianţa „Suflet pentru Educaţie”

Valeriu Pasat propune să fie desfăşurat un referendum privind problema predării Religiei Ortodoxe în şcoli « Alianţa „Suflet pentru Educaţie”

februarie 10, 2010...15:02

Valeriu Pasat propune să fie desfăşurat un referendum privind problema predării Religiei Ortodoxe în şcoli

Jump to Comments
Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Moldovei, Valeriu Pasat, intenţionează să se adreseze partidelor politice cu îndemnul de a desfăşura un referendum privind problema predării Ortodoxiei în şcoli.
După cum transmite agenţia INFOTAG, despre aceasta el a declarat la lansarea celor două volume ale monografiei în patru volume „Ortodoxia în Moldova. Puterea. Biserica. Credincioşii”.
Evenimentul a avut loc marţi la Palatul Mitropolitan la care au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai clerului şi ai mediului academic. Mitropolitul Vladimir a declarat că există o înţelegere cu prim-ministrul Vladimir Filat că de la 1 septembrie 2010 copiii vor avea posibilitatea să studieze în şcoli Bazele Ortodoxiei.
Pasat a menţionat că este necesar ca „disciplina să fie predată în şcoli, indiferent de dorinţa puterilor de la conducere şi de schimbarea dispoziţiilor lor politice”.
„Trebuie să facem aşa încît identitatea noastră, moştenită de la strămoşi, să se păstreze şi în viitor, indiferent unde vom fi noi mîine, în Europa unită sau în afara acesteia, în CSI sau în afara ei. Cu toţii trebuie să recunoaştem că avem o mare datorie: statul RM, care anul viitor va împlini 20 de ani, nu a făcut nimic din ceea ce trebuia să facă de la început – să introducă predarea Credinţei Ortodoxe în programul de învăţămînt şcolar”, a subliniat Pasat.
Potrivit lui, „majoritatea parlamentară de astăzi are posibilitatea să voteze pentru predarea Ortodoxiei în şcoli, dar ce se va întîmpla mîine, dacă în organul legislativ se va forma o altă majoritate parlamentară care va anula această hotărîre?”.
„Nu politicienii trebuie să fie cei care să se ocupe de această problemă. Cuvîntul decisiv asupra acesteia trebuie să-l spună poporul. Anume el trebuie să spună „da” sau „nu” în cadrul unui referendum naţional. Dacă vom obţine un răspuns pozitiv, iar dubii în aceasta nu sînt, atunci, indiferent cine se află sau se va afla la putere, toţi vor fi obligaţi să respecte hotărîrea poporului”, a declarat fostul director SIS.
/infotag.md/