Uniunea Europeană va oferi 40 mln. euro pentru modernizarea Procuraturii Generale, a MAI și altor instituții ale statului
Unităţile beneficiare sunt Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, Agenţia pentru Achiziţii Publice, Agenţia pentru Protecţia Proprietăţii Intelectuale, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Procuratura Generală.
În cadrul întâlnirii, Filat i-a înmânat astăzi comisarului european un Aide Memoire cu privire la sporirea rolului Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Documentul se referă la aportul UE până în prezent în procesul de reglementare transnistreană, sporirea măsurilor de întărire a încrederii, asigurarea liberei circulaţii, drepturile omului, climatul de securitate, securizarea frontierei cu Ucraina etc. Se prevede o activizare şi o aprofundare a dialogului pe problematica transnistreană, atât în cadrul mecanismelor de consultări bilaterale, cât şi pe agenda UE cu alţi parteneri.
Comisarul european a opinat că reglementarea transnistreană urmează să aibă loc în cadrul principiului de integritate teritorială a Republicii Moldova.
În cadrul discuției, cei doi oficiali au vorbit și despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. Prim-ministrul a menţionat că integrarea europeană este o prioritate naţională, iar Guvernul a demarat un amplu proces de transformări pentru atingerea acestui obiectiv.
Comisarul european a precizat că a venit în vizită la Chişinău pentru a discuta problemele cu care se confruntă ţara noastră, dar şi pentru a transmite un mesaj clar de susţinere a Republicii Moldova.
„Uniunea Europeană îşi va consolida substanţial pachetul de asistenţă pentru Republica Moldova în viitorul apropiat”, a mai comunicat Comisarul european.