Stefan Fule: Vom continua să simplificăm călătoriile în Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni | UNIMEDIA
"Republica Moldova este un vecin apropiat şi un partener important pentru Uniunea Europeană. Relaţiile noastre s-au intensificat foarte mult pe parcursul ultimelor luni. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere faptul că Guvernul Moldovei a plasat obiectivul de integrare europeană în topul priorităţilor sale. Acest lucru este de importanţă strategică - nu numai pentru că va aduce stabilitate în zona noastră de vecinătate, dar şi pentru că va aduce ţării voastre şi vouă, cetăţenilor săi, multe beneficii tangibile.
În calitate de Comisar al UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, văd acum o oportunitate de a dezvolta mai rapid relaţiile UE-Moldova", scrie Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate.
"Cu toate acestea, trebuie să tindem spre mai mult. Când ţara dumneavoastră va fi pregătită, putem începe negocierile pentru integrarea economică deplină. Pentru aceasta ar trebui să stabilim o aşa numită zonă profundă şi cuprinzătoare de comerţ liber, ca parte a Acordului de Asociere. Moldova va avea mult de câştigat în urma acestuia. Întreprinderile din Moldova vor avea acces sporit pe piaţa UE, care este cea mai mare piaţă din lume şi cea mai prosperă piaţă unică".
"Sunt conştient de faptul că o mai mare libertate de a călători pe teritoriul UE este foarte importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova. În ultimii ani, am reuşit să reducem sau chiar să eliminăm taxele de viză pentru unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova, acordând vize cu intrări multiple sau pentru călătorii în grup. Ne vom strădui şi în continuare să simplificăm călătoriile în Uniunea Europeană", mai menționeză Fule în articolul despre relația UE-Moldova.
"La 24 martie am găzduit, la Bruxelles, o conferinţă de amploare. Aceasta a reunit Guvernul dumneavoastră şi partenerii internaţionali, care au promis Moldovei sprijin financiar de peste 1,9 miliarde de euro, până în 2013. Am discutat, de asemenea, modalităţile optime de livrare a acestei asistenţe, concentrându-ne asupra principalelor reforme şi obiective comune. Cu această ocazie, am convenit să majorăm cu 75% asistenţa bilaterală UE pentru Moldova. Uniunea Europeană este hotărâtă să ajute Republica Moldova în eforturile sale de a-şi consolida democraţia şi prosperitatea tuturor cetăţenilor săi", conchide Fule, care se va afla azi și mâine în Chișinău.