04.11.2010
Foto: risingpowers.foreignpolicyblogs.com |
În opinia diplomatului, UE privește spre Rusia ca spre un ”potențial partener”, care este interesat să furnizeze importante resurse (hidrocarburi) statelor membre ale UE, și care poate accesa anumite facilități si avantaje comerciale în calitatea sa de stat-vecin, dar care nu intenționează să devină vre-odată stat-membru al UE.
La rândul său, Rusia și-ar dori obtinerea unui regim liber de vize pentru cetățenii săi în spatiul comunitar al UE fără a depune însă eforturi majore în această direcție, considerînd că resursele naturale pe care le vinde în UE și greutatea sa geopolitică reprezintă argumentele necesare și suficiente pe care le poate invoca pentru atingerea scopurilor sale.
Igor Munteanu a menționat că în acest sens, SUA participă activ și plenar la procesul de reglementare a conflictului transnistrean (în formatul ”5 + 2”), numărându-se printre cei mai consistenți și mai responsabili mediatori dintre cei existenți. Alături de UE și OSCE, SUA pledează cu tărie în favoarea evacuării depline și necondiționate a armelor și militarilor ruși, staționați ilegal pe teritoriul țării noastre.