Inceputul caderii PLDM. Godea si fenomenul “Oprescu”
De romanmihaesCiteva evenimente dezastruoase s-au petrecut in ultimul timp, care fara indoiala constituie inceputul caderii PLDM si redefinirii rolului sau in politica R.M. PLDM a avut o crestere spectaculoasa , a acumulat un scor impunator la alegerile din 28 noiembrie 2010, detine de doua ori la rind conducerea Guvernului prin Presedintele partidului Filat, in AIE-1 si AIE-2, insa a comis si admis citeva rateuri incredibile la nivel de managment politic si organizational, care au condus la grava avariere a partidului.
1. Primul eveniment negativ, este plecarea Prim Vice-Presedintelui A.Tanase la Curtea Constitutionala. Tanase a plecat fiind nemultumit, si a lansat acuzatii grave la adresa liderului partidului si a stilului autoritar de conducere a acestuia. Fara indoiala ca Tanase era al doilea om ca pondere in partid, a doua fata a partidului, apreciat si de o parte mare a electoratului PLDM, care putea deveni si candidatul partidului la Primaria Chisinau. Este evident ca Tanase s-a retras temporar in CC si va reveni in marea politica atunci cind va considera ca este momentul oportun.
2. Lovitura nr.2 apartine celui de-al doilea Prim Vice-Presedinte al PLDM, Mihai Godea, care prin plecarea din partid si depunerea candidaturii in calitate de independent la Primaria Chisinau, a semanat chiar panica in rindurile partidului. Deocamdata nimeni nu cunoaste cit de grava si adinca este lovitura aplicata de Godea si cita lume din PLDM, inclusiv din fractiunea parlamentara a acestuia o sa-l urmeze. Dar Godea l-a condamnat si pe candidatul oficial Bodiul, care l-a facut pe Filat sa-l retraga din cursa pentru Primaria Chisinau. Probabil Godea va forma un nou partid, un fel de PLDM-2, in care se vor regasi si multi actuali membri PLDM. Felul cum sau desfasurat evenimentele si anume, desprinderea lui Godea de PLDM, critica la adresa AIE, si lansarea in cursa, ne permit sa concluzionam ca se foloseste tehnologia “Oprescu”, care a cistigat Primaria mun. Bucuresti, atacind puterea dar si opozitia. Godea este pozitionat drept candidat antisistem, si tinta lui o formeaza electoratul indecis, care este nemultumit de guvernarea AIE, dar nici nu doreste sa revina comunistii la guvernare. Aceasta campanie pentru Godea serveste pentru promovarea propriului proiect politic, si este evident ca nu are cum sa treaca in turul doi sa cistige Primaria. In acelasi timp Godea are de ales daca ramine in campanie pina la capat sau se retrage in favoarea lui Chirtoaca, pentru a nu fi acuzat ca face jocul lui Dodon.
3. O lovitura grava si-a aplicat siesi chiar Filat, atunci cind l-a inaintat pe Bodiu drept candidat la Primaria Chisinau, in pofida faptului ca a fost informat ca sansele acestuia sunt minime de a trece in turul doi. Din aceasta cauza Filat l-a pierdut si pe Tanase, dar si pe Godea, principalii sai colaboratori, cu care impreuna au ajuns la guvernare. Iar retragerea lui Bodiul din campanie, chiar daca este in interesul AIE, este de-a dreptul rusinoasa si va avea consecinte negative pentru partid si pe termen scurt, si pe termen lung. Prin aceasta retragere a lui Bodiu, se intareste PL, inclusiv va creste si votul pentru lista PL la CMC, impotriva caruia a luptat Filat, care are toate sansele sa-l vada pe Chirtoaca Primar de Chisinau pentru inca un mandat. Se stie ca Filat nu face gesturi gratuite, dar in acest caz de retragere a lui Bodiu a fost o masura impusa de degringolada din partid, si de riscul de a pierde si mai mult.
In concluzie:
PLDM a fost gestionat gresit, mai ales dupa alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 . Filat s-a imbatat cu gustul victoriilor obtinute, devenind a doua oara premier, si-a neglijat colegii, si a condus partidul in stil autoritar, ca pe un SRL. Dupa loviturile grele incasate, Filat are nevoie de ceva timp pentru a redresa situatia in partid si pentru a cirpi gaura imensa creata de plecarile lui Tanase si Godea. La rindul sau Godea a prins un moment favorabil pentru a se lansa intr-un proiect politic independent, a reusit sa atraga atentia si chiar simpatia opiniei publice si are sanse sa construiasca pe viitor un PLDM-2 care sa fie o forta importanta , cu proprie fractiune parlamentara etc. AIE are nevoie de grupul de deputati reuniti in jurul lui Godea, pentru a face presiuni asupra celorlalte componente, in vedera implementarii reformelor democratice care le-au promis alegatorilor.
Cert este ca PLDM-ul de astazi, deja este alt partid, nomenclaturist si conformist, este deosebit de modelul din 2008/2010 si are nevoie de o redefinire a rostului sau si a strategiilor sale.
Va putea oare Filat si cei care decid in partid sa opreasca caderea PLDM-lui?
Va putea oare Filat si cei care decid in partid sa opreasca caderea PLDM-lui?