23.12.2009
Bilanț 2009 și perspective 2010 văzute de ministrul de justiție Alexandru Tănase
Politicienii fac bilanţul anului 2009 dar mai fac si prognoze pentru 2010. Europa Liberă a discutat aseara cu Alexandru Tanase, ministru al Justitiei, care mai intai spune cum a fost anul care trece in istorie
Valentina Ursu: Se apropie sfarsitul anului si e tocmai potrivit sa facem o retrospectiva: ce a mers, ce nu a mers, pentru ca a fost pentru prima oara de la proclamarea Independentei Republicii Moldova cand cetatenii au fost chemati de doua ori la vot, au avut loc si actiuni de protest postelectorale. Domnule Tanase, in calitate de ministru, dar si ca deputat sa va intreb prin ce s-a remarcat 2009?
Alexandru Tănase: 2009 este anul cand, contrar oricaror calcule şi expectative realiste, au fost debarcati de la putere comunistii, a fost demolat ultimul regim comunist din Europa. Nu a fost usor, dar probabil ca este mult prea complex acest an si au avut loc mult prea multe evenimente. Anul ăsta au avut loc manifestatii populare de amploare. Urmaream la TV un documentar cu evenimentele de la revolutia din decembria din 1989 din România. Sincer sa fiu, ceea ce s-a intamplat la Chisinau am gasit mult mai structurat si mai exact ca actiuni si ca si finalitate. Pana la urma, in Republica Moldova, dupa evenimentele din 6 si 7 aprilie au avut loc alegeri anticipate, care de fapt au spulberat Partidul Comunistilor de la putere, in ciuda faptului ca mai au inca multe mandate in Parlament.
Valentina Ursu: Dar cand vom afla adevarul despre 7 aprilie?
Alexandru Tănase: Stiti foarte bine ca functioneaza acum o comisie in Parlament. Dl. deputat Nagacevschi este presedintele acestei comisii. Evenimentele au fost mult prea complicate si adanc camuflate.
Valentina Ursu: Se zvoneste ca ar fi disparut anumite documente, chiar dosare ar fi fost distruse. Sa fie, oare, asa?
Alexandru Tănase: Sigur ca da. Comunistii inainte de a pleca de la putere, au dat indicatii la foarte multe institutii de stat să distruga corespondenta secreta, o serie de documente, care ar putea sa-i incrimineze in privinta celor intamplate pe data de 6 si 7 şi dupa 7 aprilie, cand au avut loc represalii violente impotriva tinerilor, fara absolut niciun fel de justificare logica.
Valentina Ursu: Cunoasterea adevarului despre evenimentele din 7 aprilie ar fi in defavoarea fostei guvernari comuniste?
Alexandru Tănase: Sunt absolut convins ca va iesi la suprafata adevarul si va fi ultimul cui, hai sa zicem aşa, in sicriul politic al Partidului Comuniştilor. Deoarece ei au si pierdut alegerile, din cauza la 7 aprilie. S-o spunem aşa cum este. Planul lor initial urmarea putin alt scop. Ei credeau ca vor reusi sa foloseasca intreaga masinarie de stat pentru a speria populatia, a o isteriza, a crea un pericol fals al democratilor. Dar acum, daca observam, incet dar sigur, se spulbera toate miturile comuniste. Si cu 7 aprilie s-a vazut ca de fapt ei au fost care au organizat. Sperietorile lor că daca vin democratii se vor inchide scolile ruseşti nu s-au adeverit. Sperietorile ca in cazul in care preiau democratii puterea se vor plati pensiile cu intarziile sau platite cu caloş sau barter – nimic nu se adevereşte. Dimpotrivă! In ciuda unei crize fara de precedent, cu o mosteniri absolut dezastruasă, care se cifreaza doar la estimarile prealabile in suma de 8 mlrd de Euro, noi reusim sa platim salariile si pensiile.
Valentina Ursu: Si totusi daca e sa analizam ceea ce se intampla in cadrul AIE, fiecare componenta, adica fiecare partid ar avea anumite rezerve faţă de ceva sau cineva.
Alexandru Tănase: Este adevarat ca suntem 4 partide politice distincte, 4 partide care impartasesc viziuni pe alocuri diferite. Este ceva absolut normal. Si in cadrul unei familii sotul si sotia se intampla sa nu aiba o intelegere totala asupra tuturor problemelor cu care se confruntă.
Valentina Ursu: Coalitia liberal-democrata este una functionala?
Alexandru Tănase: Pe moment este functionala.
Valentina Ursu: Dar pe viitor?
Alexandru Tănase: Eu sincer sper ca vom reusi sa comunicam, sa ne convingem reciproc unii pe altii pentru a vota anumite proiecte. Avem puncte de vedere diferite nu asupra unor chestiuni abstracte, dar asupra unor proiecte de legi regulatorii pe care urmeaza sa le resimta fiecare cetatean.
Valentina Ursu: Si totusi aceasta majoritate parlamentara nu a reusit sa aleaga şeful statului. Acum toata lumea se intreaba ce fel de criza parcurge Parlamentul de la Chisinau una constitutionala sau una politica?
Alexandru Tănase: Este o criza constitutionala.
Valentina Ursu: Dar ce ne poate aduce 2010? Un an cu preşedinte ales sau un an cu anticipate parlamentare?
Alexandru Tănase: Sunt convins ca va fi un an cu preşedinte ales, la fel cum sunt convins ca vor fi alegeri anticipate. Legea spune extrem de clar ca in cazul in care se alege şeful statului, Parlamentul se dizolva. Noi am introdus o claritate in acest sens. Urmand spiritul legii, noi nu avem cum sa nu petrecem alegeri anticipate in august, septembrie, octombrie 2010. Ramane deschisa problema cu alegerea sefului statului.
Valentina Ursu: Dar si cea privind adoptarea unei noi Constitutii.
Alexandru Tănase: Da, reforma constitutionala. Că nici aici nu este o intelegere totala despre ce facem. Adoptam o noua Constitutie sau modificam actuala Constitutie.
Valentina Ursu: Ce ar fi mai bine?
Alexandru Tănase: Ideal ar fi sa avem o noua Constituie. Problema este cat de realistic ar fi un asemenea proiect si in ce masura el are şanse sa fie dus pana la bun sfarsit.
Valentina Ursu: De ce n-ar avea şanse?
Alexandru Tănase: Este necesar ca acest punct de vedere sa fie impartasit si de restul actorilor politici. Eu nu sunt convins ca ei au aceleasi viziuni asupra acestei probleme. Am avut unele discutii cu unii colegi din AIE care au anumite rezerve vis-a-vis de capacitatea clasei politice de a merge coagulat spre adoptarea unei noi Constitutii. Exista si un punct de vedere ca ar fi termenii prea restranşi şi mai avem de discutat si cu reprezentatii Comisiei de la Veneţia sa vedem exact care sunt viziunile lor.
Valentina Ursu: Pana la un eventual scrutin parlamentar va fi sau nu un referendum constitutional?
Alexandru Tănase: Avem nevoie de un referendum pentru a efectua o reforma constitutionala. Ceea ce urmeaza sa stabilim: care este continutul acestei reforme constitutionale? Adoptam o noua Constitutie sau o modificam pe actuala? Ce facem cu institutia sefului statului? Avem sau nu nevoie de aceasta institutie?
Valentina Ursu: Adica Republica Moldova ar putea sa ramana o ţară cu regim parlamentar.
Alexandru Tănase: Nu. Noi trebuie sa decidem, asta este ideea. In cazul de faţă trebuie să tinem cont de specificul si mentalitatea locuitorilor, poporului Republicii Moldova. Nu poti sa faci un document abstract care suna foarte bine in crestomatie sau intr-un manual de drept constitutional, dar care ar funcţional extrem de prost tinand cont de relieful politic pe care il avem noi. Cea mai buna solutie pentru moment este de a stabili prin referendum procedura alegerii sefului statului care din punctul meu de vedere si al majoritatii cetatenilor Republicii Moldova trebuie sa fie ales prin vot direct. Dar asta inseamna, implicit, să intervenim si la competentele sefului statului. Deoarece e putin diferit statului unui preşedinte ales de intreg poporul decat unul ales de Parlament. Să gasim acel consens să efectuam referendumul, sa modificam Constitutia, si in toamna, cand vom intra in alegeri anticipate, să intram cu alegeri parlamentare, alegeri prezidentiale. Ar mai exista si optiunea sa efectuam alegerile nu in toamnă dar in primavara anului 2011. Deoarece avem alegeri locale.
Valentina Ursu: Ar fi bine să coincidă alegerile parlamentare cu cele locale?
Alexandru Tănase: Nu vad o problema. Noi am avut experienţa cand PCRM avea conducerea tarii la nivel central dar la nivel local la conducere erau reprezentantii opozitiei.
Valentina Ursu: A fost o incompatibilitate politica.
Alexandru Tănase: Mult prea mare, speram ca nu vom mai avea o asemenea situatie ca un partid gen PCRM sa mai fie la putere şi indiferent cine ar conduce ţara la nivel local sau central, să aibă o abordare responsabilă.
Valentina Ursu: Aşa sau altfel, inceputul lui 2010 pare a fi unul promitator, pentru că Republica Moldova va incepe sa negocieze un acord de asociere cu UE. Aceste negocieri se refera implicit şi la aspectul juridic. Republica Moldova inca nu a reformat procuratura, mai are si alte restante. Or despre reforma in justitie, se vorbeste ca a fost blocata punct cu punct iara aceasta reforma este imperativ necesara.
Alexandru Tănase: Justitia moldoveneasca este la pamant, si nu doar din punct de vedere institutional, dar si din punct de vedere al persoanelor care sunt implicate in acest proces. Coruptia si controlul politic pe care l-au exercitat Partidul Comunistilor asupra justitiei pur si simplu a spulberat coloana vertebrala a institutiei si orice iluzie ca acest sistem poate fi usor reformat, ceea ce inseamna ca noi avem reforme substantiale.
Valentina Ursu: Redarea increderii cetatenilor in judecatori si in actul de justitie se impune mai mult ca niciodata pentru ca aceasta incredere aproape ca lipseste.
Alexandru Tănase: Este la cea mai joasa cota la care s-a ajuns candva. Pentru a efectua reforme substantiale in justitie este necesar ca toate mecanismele statului sa functioneze perfect. Asta inseamna ca noi avem nevoie de un şef de stat, de un guvern functional, de o majoritate parlamentara capabila sa inteleaga si sa sustina aceste proiecte, sa-şi asume aceasta batalie pentru o justitie libera. La ora actuala avem foarte mari probleme in ceea ce priveşte influienţa unor cercuri din justitie asupra politicului care, va spun deschis, blocheaza anumite proiecte.
Valentina Ursu: Şi cum scapa justitia de această influenţă?
Alexandru Tănase: Prin alegeri parlamentare cu stabilirea unor actori si a unei majoritati stabile, cu un guvern stabil, cu un şef de stat stabil, cand toate institutiile statului functioneaza perfect, nu cu presedinte interimar, cu un guvern care isi exercita atributiile, dar nu stie cand isi va incheia mandatul. Este complicat psihologic sa-ti impui autoritatea intr-o asemenea atmosfera. Sunt convins ca după alegerile anticipate care vor avea lor, problema justitiei va deveni problema numarul unu.
Valentina Ursu: Ce ar avea de castigat Moldova daca ar avea o justitie de calitate?
Alexandru Tănase: Nu vom avea niciodata un nivel de trai decent, investitii, locuri de munca, stabilitate, siguranta in ziua de maine, atata timp cat va functiona justitia. O justitie functionala am in vedere. Cum se simte un om care stie ca el e neprotejat in faţa nimănui. Orice functionar poate sa comita orice abuz cu el, iar daca merge in instanţa de judecata si nu are bani, el pierde dosarul. Omul ăsta mai are incredere in ţara asta? Sigur ca nu are. Cum se simte un om care merge in instanta cu o actiune simpla de divort care poate sa dureze ani de zile. Si multe alte situatii, nu mai vorbesc de instantele economice care sunt o adevarata calamitate pe capul economiei moldoveneşti, şi care creeaza foarte mari dificultati. Sunt dosare care se examineaza 5 ani de zile. Avem un diagnostic clar stabilit, pe componenta justitiei prin hotararile Curtii europene. Asa ca intelegere exista, noi deocamdanta nu avem inca o unanimitate vis-a-vis de cum sa dam startul acestei reforme.
Valentina Ursu: Dar oare va veni un timp când cel nedreptăţit va primi dreptate, iar cel care a judecat pe nedrept va fi el judecat şi pedepsit.
Alexandru Tănase: Chiar la sedinta anterioara a Consiliul Superior al Magistraturii am acceptat intentarea unui dosar penal impotriva unui judecator la solicitarea procuraturii generale.
Valentina Ursu: Dar vorba ceea, cu o randunica nu se face primavara.
Alexandru Tănase: Noi transmitem un mesaj. Nu putem interveni in justitie si nici nu o vom face, cu descinderi, disponibilizari şi arestări in masa cum au facut-o comunistii. Daca observati, nu s-a schimbat nimic spre bine, ba chiar lucrurile au degradat. Important este sa transmitem politic mesaje că „Cei care incalca legea, vor fi urmariti penal.” Şi cei care lucreaza in acest sistem sigur ca vor fi mai atenti si mai prudenti in actiunile lor. In fond va avea cetateanul de castigat. In fond va avea de castigat cetateanul. Va beneficia de procese mai rapide, calitative, obiective.
Valentina Ursu: Ministrul de justitie Alexandru Tănase poate spune foarte clar si increzator cand Republica Moldova va fi un stat de drept?
Alexandru Tănase: In cazul in care în Republica Moldova se instaurează o stabilitate institutionala, in cazul in care reusim sa avem o majoritate functionala, stabila, democratica – 60 de mandate in viitorul Parlament, pentru o perioada de 4-5 ani de zile, noi nu vom recunoaste justitia moldoveneasca. Suntem in ajunul sarbatorilor de Crăciun. Intram intr-un an nou foarte interesant, foarte important. Nu cred ca e bine sa dam mesaje prea siropoase, prea optimiste, dar lucrurile se vor schimba.
Valentina Ursu: La intrebarile Europei Libere a raspuns Alexandru Tanase, ministru al justitiei.
Valentina Ursu: Se apropie sfarsitul anului si e tocmai potrivit sa facem o retrospectiva: ce a mers, ce nu a mers, pentru ca a fost pentru prima oara de la proclamarea Independentei Republicii Moldova cand cetatenii au fost chemati de doua ori la vot, au avut loc si actiuni de protest postelectorale. Domnule Tanase, in calitate de ministru, dar si ca deputat sa va intreb prin ce s-a remarcat 2009?
Alexandru Tănase: 2009 este anul cand, contrar oricaror calcule şi expectative realiste, au fost debarcati de la putere comunistii, a fost demolat ultimul regim comunist din Europa. Nu a fost usor, dar probabil ca este mult prea complex acest an si au avut loc mult prea multe evenimente. Anul ăsta au avut loc manifestatii populare de amploare. Urmaream la TV un documentar cu evenimentele de la revolutia din decembria din 1989 din România. Sincer sa fiu, ceea ce s-a intamplat la Chisinau am gasit mult mai structurat si mai exact ca actiuni si ca si finalitate. Pana la urma, in Republica Moldova, dupa evenimentele din 6 si 7 aprilie au avut loc alegeri anticipate, care de fapt au spulberat Partidul Comunistilor de la putere, in ciuda faptului ca mai au inca multe mandate in Parlament.
Valentina Ursu: Dar cand vom afla adevarul despre 7 aprilie?
Alexandru Tănase: Stiti foarte bine ca functioneaza acum o comisie in Parlament. Dl. deputat Nagacevschi este presedintele acestei comisii. Evenimentele au fost mult prea complicate si adanc camuflate.
Valentina Ursu: Se zvoneste ca ar fi disparut anumite documente, chiar dosare ar fi fost distruse. Sa fie, oare, asa?
Alexandru Tănase: Sigur ca da. Comunistii inainte de a pleca de la putere, au dat indicatii la foarte multe institutii de stat să distruga corespondenta secreta, o serie de documente, care ar putea sa-i incrimineze in privinta celor intamplate pe data de 6 si 7 şi dupa 7 aprilie, cand au avut loc represalii violente impotriva tinerilor, fara absolut niciun fel de justificare logica.
Valentina Ursu: Cunoasterea adevarului despre evenimentele din 7 aprilie ar fi in defavoarea fostei guvernari comuniste?
Alexandru Tănase: Sunt absolut convins ca va iesi la suprafata adevarul si va fi ultimul cui, hai sa zicem aşa, in sicriul politic al Partidului Comuniştilor. Deoarece ei au si pierdut alegerile, din cauza la 7 aprilie. S-o spunem aşa cum este. Planul lor initial urmarea putin alt scop. Ei credeau ca vor reusi sa foloseasca intreaga masinarie de stat pentru a speria populatia, a o isteriza, a crea un pericol fals al democratilor. Dar acum, daca observam, incet dar sigur, se spulbera toate miturile comuniste. Si cu 7 aprilie s-a vazut ca de fapt ei au fost care au organizat. Sperietorile lor că daca vin democratii se vor inchide scolile ruseşti nu s-au adeverit. Sperietorile ca in cazul in care preiau democratii puterea se vor plati pensiile cu intarziile sau platite cu caloş sau barter – nimic nu se adevereşte. Dimpotrivă! In ciuda unei crize fara de precedent, cu o mosteniri absolut dezastruasă, care se cifreaza doar la estimarile prealabile in suma de 8 mlrd de Euro, noi reusim sa platim salariile si pensiile.
Valentina Ursu: Si totusi daca e sa analizam ceea ce se intampla in cadrul AIE, fiecare componenta, adica fiecare partid ar avea anumite rezerve faţă de ceva sau cineva.
Alexandru Tănase: Este adevarat ca suntem 4 partide politice distincte, 4 partide care impartasesc viziuni pe alocuri diferite. Este ceva absolut normal. Si in cadrul unei familii sotul si sotia se intampla sa nu aiba o intelegere totala asupra tuturor problemelor cu care se confruntă.
Valentina Ursu: Coalitia liberal-democrata este una functionala?
Alexandru Tănase: Pe moment este functionala.
Valentina Ursu: Dar pe viitor?
Alexandru Tănase: Eu sincer sper ca vom reusi sa comunicam, sa ne convingem reciproc unii pe altii pentru a vota anumite proiecte. Avem puncte de vedere diferite nu asupra unor chestiuni abstracte, dar asupra unor proiecte de legi regulatorii pe care urmeaza sa le resimta fiecare cetatean.
Valentina Ursu: Si totusi aceasta majoritate parlamentara nu a reusit sa aleaga şeful statului. Acum toata lumea se intreaba ce fel de criza parcurge Parlamentul de la Chisinau una constitutionala sau una politica?
Alexandru Tănase: Este o criza constitutionala.
Valentina Ursu: Dar ce ne poate aduce 2010? Un an cu preşedinte ales sau un an cu anticipate parlamentare?
Alexandru Tănase: Sunt convins ca va fi un an cu preşedinte ales, la fel cum sunt convins ca vor fi alegeri anticipate. Legea spune extrem de clar ca in cazul in care se alege şeful statului, Parlamentul se dizolva. Noi am introdus o claritate in acest sens. Urmand spiritul legii, noi nu avem cum sa nu petrecem alegeri anticipate in august, septembrie, octombrie 2010. Ramane deschisa problema cu alegerea sefului statului.
Valentina Ursu: Dar si cea privind adoptarea unei noi Constitutii.
Alexandru Tănase: Da, reforma constitutionala. Că nici aici nu este o intelegere totala despre ce facem. Adoptam o noua Constitutie sau modificam actuala Constitutie.
Valentina Ursu: Ce ar fi mai bine?
Alexandru Tănase: Ideal ar fi sa avem o noua Constituie. Problema este cat de realistic ar fi un asemenea proiect si in ce masura el are şanse sa fie dus pana la bun sfarsit.
Valentina Ursu: De ce n-ar avea şanse?
Alexandru Tănase: Este necesar ca acest punct de vedere sa fie impartasit si de restul actorilor politici. Eu nu sunt convins ca ei au aceleasi viziuni asupra acestei probleme. Am avut unele discutii cu unii colegi din AIE care au anumite rezerve vis-a-vis de capacitatea clasei politice de a merge coagulat spre adoptarea unei noi Constitutii. Exista si un punct de vedere ca ar fi termenii prea restranşi şi mai avem de discutat si cu reprezentatii Comisiei de la Veneţia sa vedem exact care sunt viziunile lor.
Valentina Ursu: Pana la un eventual scrutin parlamentar va fi sau nu un referendum constitutional?
Alexandru Tănase: Avem nevoie de un referendum pentru a efectua o reforma constitutionala. Ceea ce urmeaza sa stabilim: care este continutul acestei reforme constitutionale? Adoptam o noua Constitutie sau o modificam pe actuala? Ce facem cu institutia sefului statului? Avem sau nu nevoie de aceasta institutie?
Valentina Ursu: Adica Republica Moldova ar putea sa ramana o ţară cu regim parlamentar.
Alexandru Tănase: Nu. Noi trebuie sa decidem, asta este ideea. In cazul de faţă trebuie să tinem cont de specificul si mentalitatea locuitorilor, poporului Republicii Moldova. Nu poti sa faci un document abstract care suna foarte bine in crestomatie sau intr-un manual de drept constitutional, dar care ar funcţional extrem de prost tinand cont de relieful politic pe care il avem noi. Cea mai buna solutie pentru moment este de a stabili prin referendum procedura alegerii sefului statului care din punctul meu de vedere si al majoritatii cetatenilor Republicii Moldova trebuie sa fie ales prin vot direct. Dar asta inseamna, implicit, să intervenim si la competentele sefului statului. Deoarece e putin diferit statului unui preşedinte ales de intreg poporul decat unul ales de Parlament. Să gasim acel consens să efectuam referendumul, sa modificam Constitutia, si in toamna, cand vom intra in alegeri anticipate, să intram cu alegeri parlamentare, alegeri prezidentiale. Ar mai exista si optiunea sa efectuam alegerile nu in toamnă dar in primavara anului 2011. Deoarece avem alegeri locale.
Valentina Ursu: Ar fi bine să coincidă alegerile parlamentare cu cele locale?
Alexandru Tănase: Nu vad o problema. Noi am avut experienţa cand PCRM avea conducerea tarii la nivel central dar la nivel local la conducere erau reprezentantii opozitiei.
Valentina Ursu: A fost o incompatibilitate politica.
Alexandru Tănase: Mult prea mare, speram ca nu vom mai avea o asemenea situatie ca un partid gen PCRM sa mai fie la putere şi indiferent cine ar conduce ţara la nivel local sau central, să aibă o abordare responsabilă.
Valentina Ursu: Aşa sau altfel, inceputul lui 2010 pare a fi unul promitator, pentru că Republica Moldova va incepe sa negocieze un acord de asociere cu UE. Aceste negocieri se refera implicit şi la aspectul juridic. Republica Moldova inca nu a reformat procuratura, mai are si alte restante. Or despre reforma in justitie, se vorbeste ca a fost blocata punct cu punct iara aceasta reforma este imperativ necesara.
Alexandru Tănase: Justitia moldoveneasca este la pamant, si nu doar din punct de vedere institutional, dar si din punct de vedere al persoanelor care sunt implicate in acest proces. Coruptia si controlul politic pe care l-au exercitat Partidul Comunistilor asupra justitiei pur si simplu a spulberat coloana vertebrala a institutiei si orice iluzie ca acest sistem poate fi usor reformat, ceea ce inseamna ca noi avem reforme substantiale.
Valentina Ursu: Redarea increderii cetatenilor in judecatori si in actul de justitie se impune mai mult ca niciodata pentru ca aceasta incredere aproape ca lipseste.
Alexandru Tănase: Este la cea mai joasa cota la care s-a ajuns candva. Pentru a efectua reforme substantiale in justitie este necesar ca toate mecanismele statului sa functioneze perfect. Asta inseamna ca noi avem nevoie de un şef de stat, de un guvern functional, de o majoritate parlamentara capabila sa inteleaga si sa sustina aceste proiecte, sa-şi asume aceasta batalie pentru o justitie libera. La ora actuala avem foarte mari probleme in ceea ce priveşte influienţa unor cercuri din justitie asupra politicului care, va spun deschis, blocheaza anumite proiecte.
Valentina Ursu: Şi cum scapa justitia de această influenţă?
Alexandru Tănase: Prin alegeri parlamentare cu stabilirea unor actori si a unei majoritati stabile, cu un guvern stabil, cu un şef de stat stabil, cand toate institutiile statului functioneaza perfect, nu cu presedinte interimar, cu un guvern care isi exercita atributiile, dar nu stie cand isi va incheia mandatul. Este complicat psihologic sa-ti impui autoritatea intr-o asemenea atmosfera. Sunt convins ca după alegerile anticipate care vor avea lor, problema justitiei va deveni problema numarul unu.
Valentina Ursu: Ce ar avea de castigat Moldova daca ar avea o justitie de calitate?
Alexandru Tănase: Nu vom avea niciodata un nivel de trai decent, investitii, locuri de munca, stabilitate, siguranta in ziua de maine, atata timp cat va functiona justitia. O justitie functionala am in vedere. Cum se simte un om care stie ca el e neprotejat in faţa nimănui. Orice functionar poate sa comita orice abuz cu el, iar daca merge in instanţa de judecata si nu are bani, el pierde dosarul. Omul ăsta mai are incredere in ţara asta? Sigur ca nu are. Cum se simte un om care merge in instanta cu o actiune simpla de divort care poate sa dureze ani de zile. Si multe alte situatii, nu mai vorbesc de instantele economice care sunt o adevarata calamitate pe capul economiei moldoveneşti, şi care creeaza foarte mari dificultati. Sunt dosare care se examineaza 5 ani de zile. Avem un diagnostic clar stabilit, pe componenta justitiei prin hotararile Curtii europene. Asa ca intelegere exista, noi deocamdanta nu avem inca o unanimitate vis-a-vis de cum sa dam startul acestei reforme.
Valentina Ursu: Dar oare va veni un timp când cel nedreptăţit va primi dreptate, iar cel care a judecat pe nedrept va fi el judecat şi pedepsit.
Alexandru Tănase: Chiar la sedinta anterioara a Consiliul Superior al Magistraturii am acceptat intentarea unui dosar penal impotriva unui judecator la solicitarea procuraturii generale.
Valentina Ursu: Dar vorba ceea, cu o randunica nu se face primavara.
Alexandru Tănase: Noi transmitem un mesaj. Nu putem interveni in justitie si nici nu o vom face, cu descinderi, disponibilizari şi arestări in masa cum au facut-o comunistii. Daca observati, nu s-a schimbat nimic spre bine, ba chiar lucrurile au degradat. Important este sa transmitem politic mesaje că „Cei care incalca legea, vor fi urmariti penal.” Şi cei care lucreaza in acest sistem sigur ca vor fi mai atenti si mai prudenti in actiunile lor. In fond va avea cetateanul de castigat. In fond va avea de castigat cetateanul. Va beneficia de procese mai rapide, calitative, obiective.
Valentina Ursu: Ministrul de justitie Alexandru Tănase poate spune foarte clar si increzator cand Republica Moldova va fi un stat de drept?
Alexandru Tănase: In cazul in care în Republica Moldova se instaurează o stabilitate institutionala, in cazul in care reusim sa avem o majoritate functionala, stabila, democratica – 60 de mandate in viitorul Parlament, pentru o perioada de 4-5 ani de zile, noi nu vom recunoaste justitia moldoveneasca. Suntem in ajunul sarbatorilor de Crăciun. Intram intr-un an nou foarte interesant, foarte important. Nu cred ca e bine sa dam mesaje prea siropoase, prea optimiste, dar lucrurile se vor schimba.
Valentina Ursu: La intrebarile Europei Libere a raspuns Alexandru Tanase, ministru al justitiei.