December 30, 2009

Putin de la 97% la 98%: ZIUA

Corespondentul Vremia Novostei la Bucuresti explica procentele de la Kremlin
Putin de la 97% la 98%




-- Prima TV difuzeaza astazi incepand cu orele 12.00 dezbaterea organizata de ZIUA si fundatia Rusia-Romania "Ipoteza: Transnistria contra Basarabia" * La Realitatea TV s-a enuntat o noua teorie: Belkosvki ar putea fi agent al liderului separatist transnistrean Igor Smirnov

In cotidianul moscovit Vremia Novostei a aparut ieri o corespondenta de la Bucuresti in care este prezentata dezbaterea "Ipoteza: Transnistria contra Basarabia", organizata pe 9 iunie de ZIUA si Fundatia Rusia-Romania. Semnatarul articolului este Viaceslav Samoskin, ziaristul rus cu cea mai mare vechime in Romania. Materialul are ca subtitlu "Proiectul rus i-a socat pe romani", cuvantul "proiect" fiind folosit insa in sens ironic. Samoskin activeaza in Romania inca din 1989, fiind unul dintre martorii demonstratiilor din noapte de 21 decembrie de la Bucuresti si un excelent cunoscator al realitatilor romanesti. De altfel, el a fost prezent cu doua zile in urma si la emisiunea "Stirea de la ora 22" realizata de Roxana Niculescu la Realitatea TV, unde a facut cateva comentarii de senzatie. In prezenta fostului ministru de Externe Adrian Severin si a colegului nostru Victor Roncea, el a anuntat ziarul ZIUA ca traducatoarea din limba rusa a lui Stanislav Belkovski a gresit o afirmatie: Putin este convins in procent de 98% de ipoteza prezentata de politologul rus. Si presedintele rus ar actiona numai dupa ce ce are incredere intr-un plan in procent de 101 la suta, a completat Samoskin citandu-l pe Belkovski. Totodata el a mai creditat o teorie care circula in mediile de informatii, si anume ca emisarul neofical al Moscovei ar fi de fapt emisarul Tiraspolului, fiind platit de liderul separatist Igor Smirnov sa agite apele la Bucuresti.

Ieri, extrase din materialul publicat de cotidianul Vremia Novostei (pe care noi il reproducem integral) a fost preluat imediat de agentia Lenta.Ru si difuzat sub titlul "Stanislav Belkovski propune Romaniei Moldova in schimbul Transnistriei". Agentia trage concluzia ca partea romana nu a ramas prea incantata de propunerea lui Belkovski. Pe forumului site-ului Lenta.Ru, parerile cititorilor sunt impartite, in functie de apartenenta lor statala sau etnica, unii propunand organizarea unui referendum in Republica Moldova pentru autodeternimarea Transnistriei, altii chemandu-i pe rusi sa se intoarca la patria mama. Astazi, incepand cu orele 12.00, Prima TV va difuza largi extrase din conferinta internationala "Ipoteza: Transnistria contra Basarabia". (D.E.)

Ipoteza Belkovski, o ruleta ruseasca
"A se renunta la reunificarea fortata a Transnistriei si Republicii Moldova, a da Moldovei posibilitatea sa se uneasca cu Romania, iar Transnistriei - dreptul la autodeterminare. Aceasta propunere de senzatie asupra rezolvarii problemei transnistriene a rasunat la seminarul international "Ipoteza: Transnistria contra Basarabia" organizat la Bucuresti de Grupul de presa ZIUA si Fundatia "Romania-Rusia". La seminar au participat autorul planului de solutionare a problemei transnistriene, direcorul Institutului de Strategie Nationala din Moscova, Stanislav Belkovski, doi fosti ministri de externe ai Romaniei, Teodor Melescanu si Adrian Severin, precum si istorici, politologi si reprezentanti ai societatii civile din Romania, Moldova si Transnistria. Acest plan senzational circula de la "masa rotunda" asupra Transnistriei tinuta in aprilie, la Odessa. Documentul se bazeaza pe teza potrivit careia Republica Moldova actuala este o formatiune artificiala si nu este viabila ca stat. Moldova (in sensul: Basarabia - n.n.), chipurile, totdeauna a fost parte a ceva - ba a Rusiei, ba a Romaniei, ba a Uniunii Sovietice. Plus faptul ca nazuintele vitale ale cetatenilor ei sunt orientate spre strainatate, Rusia si alte meleaguri indepartate. De aceea, cea mai buna solutie pentru Moldova, sau Basarabia cum o numesc romanii, ar fi, dupa parerea autorilor planului, reunificarea ei cu Romania care ii este apropiata din punct de vedere istoric, etnic si cultural si integrarea ei ulterioara in Europa. Domnul Belkovski a declarat ziarului "Vremia Novostei" ca planul sau nu reprezinta punctul de vedere oficial al Rusiei, insa o serie de "persoane influente" din Moscova il agreeaza.

Moldova a slabit, Transnistria s-a intarit
In contrast cu Moldova, Republica Moldoveneasca Transnistreana, nerecunoscuta de nimeni si nesprijinita de banci mondiale si fonduri monetare, a depasit distrugerea provocata de razboiul din 1992 si in 14 ani de existenta independenta nu a facut decat sa se intareasca, iar pe plan economic a supravietuit destul de bine. Mai mult decat atat, istoriceste, Moldova si Transnistria nu au fost niciodata impreuna. Dupa al doilea razboi mondial, Transnistria a fost bagata in mod artificial in componenta Republicii Soveitice Socialiste Moldovenesti. Insa pe de o parte a Nistrului totdeauna a dominat natiunea titulara, moldovenii, pe de alta parte, in Transnistria, populatia rusofona, ucraineni si rusi. Razboiul din anul 1992 a aprofundat si mai mult prapastia care desparte Moldova de Transnistria. Iata de ce a esuat planul de federalizare a Moldovei propus de actualul sef al aparatului guvernului rus, Dmitri Kozak, considera autorul planului senzational privind schimbul Moldova contra Transnistriei. Academiceanul roman Constantin Balacescu-Stolnici a reactionat la ideea politologului in turneu destul de dur: "Temeti-va de rusi chiar daca vin cu daruri". Dupa parerea participantilor seminarului, atat romani, cat si moldoveni, Moscova "tenteaza" Romania cu unirea cu Basarabia pentru a transforma Transnistria in al doilea Kaliningrad care ar deveni o platforma militara a Rusiei pentru a controla intrega regiune. Diplomatii romani, domnii Severin si Melescanu, considera ca problema reunificarii cu Moldova trebuie sa ramana pe agenda, dar nu trebuie sa fie rupta de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Aceasta din urma este o prioritate pentru Romania, or, unirea cu Moldova, mai inapoiata din punct de vedere economic si social, ar deveni o povara in plus. Mai trebuie tinut cont de faptul ca libertatea de miscare a Romaniei dupa intrarea ei in NATO a scazut. Aceasta va scadea si mai mult dupa integrarea in UE", se incheie corespondenta lui Viaceslav Samoskin.
Agentia "Rusia la zi"