November 4, 2011

Dodon, Greceanîi și Ambramciuc părăsesc fracțiunea PCRM și sunt gata să voteze președintele țării

Dodon, Greceanîi și Ambramciuc părăsesc fracțiunea PCRM și sunt gata să voteze președintele țării | UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din Moldova





Igor Dodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc părăsesc fracțiunea PCRM din Parlament. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp la sediul Fundației Soluția. Aceștia spun că sunt gata să voteze pentru șeful statului, pentru a scoate țara din criză. "Este un gest de bun simț față de cetățeni. În acțiunile politicienilor nu trebuie să existe șovăieli, dacă situația o cere. Pe mine nu mă interesează soarta AIE. Sunt de părere că AIE trebuie să dispară ca un vis urât, deoarece se face vinovată de starea din societate. Au avut o politică nocivă. Pe noi ne preocupă evitarea alegerilor anticipate distrugătoare pentru țară", a spus Dodon în urmă cu câteva minute.

„Republica Moldova a scăzut economic și riscă să falimenteze. Noi nu vrem să mergem pe această cale, care înseamnă distrugerea țării. Astfel, venim cu o soluție cu adevărat valabilă. Noi oferim trei voturi pentru procedura de a alege șefului statului. Vom vota pentru un candidat care nu face parte din AIE”, a mai spus fostul candidat la funcția de primar al Capitalei.

Igor Dodon a vorbit în cadrul conferinței de presă și despre situația din Partidul Comuniștilor. "Cineva din interiorul PCRM va vorbi de trădare. Oare e trădare să renunți la partid de dragul intereselor țării? Cum e mai înțelept să procedezi. Asta vor aprecia cetățenii R. Moldova. Nu vom vorbi despre situația din PCRM, despre intrigi și obstrucționări. Am dorit foarte mult la modul cel mai sincer o reformare a partidului. S-a insistat pe vechile metode, conservarea pe metodele actuale. Mai mult nu vom vorbi de PCRM. Nu vom scuipa din fântâna din care am băut. Îi aducem un omagiu dlui Voronin.

Îl considerăm cel mai puternic lider din istoria R. Moldova. Istoria va fi mai generoasă față de dlui decât este acum societatea. Regretăm că există în interiorul partidului forțe străine intereselor membrilor. Sper ca dl Voronin să înțeleagă această decizie a noastră. Sper să ne bucurăm de înțelegerea membrilor de rând ai PCRM. Rubiconul a fost trecut. Soluția noastră e prezentată spre a fi discutată cu fracțiunile parlamentare. Să vedem ce pot face ei acum. Nu vom răspunde la întrebări la acest moment. Vă rugăm să nu insistați cu întrebăr. De luni începem o nouă etapă", a conchis Igor Dodon.

UNIMEDIA amintește că Igor Dodon a prezentat acum câteva zile un plan de modernizare al Partidului Comuniștilor la sediul Fundației "Soluția". Acesta a spus că dacă PCRM nu se va moderniza, ar putea pierde viitoarele alegeri parlamentare anticipate. Ieri, colegul său de formațiunea, Mark Tkaciuk, mai în glumă, mai în serios, a spus că textul seamănă cu lucrarea unui elev. „Dacă vorbim de conținut, se poate spune că acesta e puțin diferit de așteptările noastre. Asta pentru că, în mare parte, este o lucrare mai mult a unui elev, a unui debutant, este o sinteză a discursurilor lui Vladimir Voronin. Unele idei sunt destul de conservatoare", a spus acesta. De cealaltă parte, Dodon a spus că "e trist dacă Tkaciuk e portavocea comuniștilor". Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat ieri după ședința Legislativului că nu va vota candidatura Zinaidei Greceanîi la funcția de șef al statului.

Precizăm că, anterior, din aceleași motive au părăsit PCRM și Marian Lupu, Vladimir Țurcan, Victor Stepaniuc, Liudmila Belcencova, dar și alții. Aceștia au acuzat un grup din PCRM de marginalizare.