February 16, 2010

Marian Lupu: rachetele ruseşti din Transnistria, o manevră electorală - Cotidianul

Marian Lupu: rachetele ruseşti din Transnistria, o manevră electorală - Cotidianul
15 Feb 2010 Razvan Ciubotaru


Prezidenţiabilul moldovean Marian Lupu consideră că invitaţia Tiraspolului pentru instalarea unor rachete Iskander în Transnistria urmăreşte implicarea Rusiei într-un scandal internaţional şi reprezintă o metodă de publicitate electorală înaintea alegerilor locale şi parlamentare din acest an.
Invitaţia adresată Rusiei de separatiştii de la Tiraspol pentru instalarea unor rachete Iskander menite să neuralizeze scutul american antirachetă care urmează să fie amplasat în România nu este decât o manevră electorală a liderului transnistrean Igor Smirnov, a declarat preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, citat de Ria Novosti. “Declaraţia lui Smirnov face un deserviciu Rusiei, pe care încearcă s-o implice într-un scandal internaţional”, a interpretat Lupu iniţiativa liderului de la Tiraspol.

“Sunt convins că această iniţiativă a lui Smirnov nu va avea consecinţe. Nu este decât o încercare de a obţine sprijinul Rusiei şi de a acumula capital politic în perspectiva aşa-ziselor alegeri locale din martie şi a alegerilor parlamentare din decembrie”, a spus Lupu.

“Este inutil să adaug că Smirnov îşi depăşeşte competenţele, invitând o putere străină să amplaseze armament pe teritoriul Moldovei. Pe scurt, credem că această iniţiativă este o simplă speculaţie politică, ce nu demonstrează preocuparea pentru securitatea regiunii, ci doar dorinţa de publicitate electorală”, a mai spus Marian Lupu, liderul actualei puteri de la Chişinău care are cele mai apropiate relaţii cu Moscova.

La alegerile locale şi cele generale, partidul lui Igor Smirnov va înfrunta formaţiunea Obnovlenie, condusă de Evgheni Şevciuk, un personaj pe care presa moscovită îl dădea drept succesor al actualului preşedinte. Aşa-zisele prezidenţiale transnistrene vor avea loc în 2011, iar analiştii consideră că o temă electorală majoră va fi datoria de peste două miliarde de dolari pe care Tiraspolul o va avea de plătit către Gazprom. Igor Smirnov a invitat Rusia să amplaseze rachete Iskander în Transnistria după ce, în urmă cu o săptămână, a avut o întâlnire la Moscova cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.