April 30, 2012

Rogozin si Unirea: Putin grăbește realizarea Unirii

Alexandrin Moiseev: Rogozin si Unirea | Analize / Interviuri

Rogozin si Unirea: Putin grăbește realizarea Unirii 


Chisinau, Romania de Est (Basarabia)/Romanian Global NewsVizita omului de încredere a lui Putin în Moldova trebuie privită din toate punctele de vedere și de ajuns la o concluzie finală, Putin grăbește realizarea Unirii. Desigur, Rusia nu dorește să piardă teritoriile dintre Nistru și Prut, dar altă optiune nu există.
Moldova se află la cotitura anului 2012, în următorii anii se vor deschide două căi pe care va trebui să meargă, spre noul URSS sau acasă în România.

April 29, 2012

CONCEPTUL DE NAŢIUNE: Etnic sau civic?

CONCEPTUL DE NAŢIUNE: Etnic sau civic? — ACUM.TV

CONCEPTUL DE NAŢIUNE: Etnic sau civic?

de (4-3-2012)

De ce cred că noi, intelectualii, putem ajuta? Pentru simplul fapt că noi, intelectualii, sîntem cei care, de mii de ani încoace, am provocat dezastre din cele mai groaznice. Genocidul în numele unei idei, al unei învăţături, al unei teorii – iată opera noastră, invenţia noastră: o invenţie a intelectualilor.  Dacă am înceta să asmuţim oamenii unii împotriva celorlalţi – lucru pe care îl facem de multe ori cu cele mai bune intenţii – chiar şi numai cu atît am fi deja în cîştig“ (Karl Popper).
Ce înseamnă naţiune? Dar etnie? Dar etnocultură? Vorbim despre naţiune fără să definim noţiunea? Ce fel de patriotism cultivăm, unul naţional sau unul etnic, unul multietnic şi multinaţional sau unul constituţional şi civic? Ce înţelegem prin ideea de stat-naţiune? Ce integrăm în Uniunea Europeană, statul sau naţiunea? Care e legătura dintre cele două noţiuni fundamentale? Asemenea întrebări vor să sugereze că România are o întreagă agendă cu probleme juridice şi cultural-politice de rezolvarea cărora depinde buna sa conlucrare cu lumea şi afirmarea propriilor ei valori.

April 26, 2012

Dezbatere la Parlament: “Reunirea celor doua state romanesti, solutie europeana pentru inlaturarea consecinţelor Pactului Ribbentrop- Molotov si stabilizarea frontierei NATO si UE” | Politic

Dezbatere la Parlament: “Reunirea celor doua state romanesti” | Politic

Dezbatere la Parlament: “Reunirea celor doua state romanesti"

Dezbatere la Parlament: “Reunirea celor doua state romanesti, solutie europeana pentru inlaturarea consecinţelor Pactului Ribbentrop- Molotov si stabilizarea frontierei NATO si UE”Cu prilejul implinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Centrul European pentru Studii Etnice al Academiei Române si Fundatia Natională pentru Românii de Pretutindeni in parteneriat cu Consiliul Româno-American si Platforma Civica „Actiunea 2012” organizeaza marţi, 27 martie 2012, ora 14.00 la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema: “Reunirea celor doua state romanesti, solutie europeana pentru inlaturarea consecinţelor Pactului Ribbentrop- Molotov si stabilizarea frontierei NATO si UE”, transmite Romanian Global News.

April 22, 2012

Flashback: "Aprilie 2009 - începutul procesului de revenire a Moldovei în componenţa României"

"Aprilie 2009 - începutul procesului de revenire a Moldovei în componenţa României"


"Aprilie 2009 - începutul procesului de revenire a Moldovei în componenţa României"

Analistul rus Stanislav Belkovsky: "Moldova poate deveni membră UE doar prin filiera României şi după unirea cu România"
Natalia Morari  | 27.11.2009 | Comentariu (4)
Natalia Morari: In urma cu cinci ani ati prezentat la Bucuresti un plan de reglementare transnistreana caruia i s-a atribuit ulterior titlul generic “Planul Belkovsky”. Denumirea exacta suna astfel: Conceptia de reglementare a problemei transnistriene. Planul presupunea unirea Republicii Moldova cu Romania si acordarea independentei pentru Transnistria urmare a acestei uniri. La expirarea termenului de cinci ani de la prezentarea acelui plan mai ramine oare valabil?
Stanislav Belkovsky: De fapt au trecut cinci ani si jumatate, planul a fost prezentat in luna iunie a anului 2004, si eu consider ca planul continua sa reflecte tendintele de baza si istorice care se profileaza in regiune. Aceste tendinte sint mult mai puternice si mai profunde decit politicienii concreti care acced la putere si o abandoneaza. Dar nu avem cum sa stim deocamdata daca si cind anume vor fi fructificate aceste tendinte.