September 20, 2011

Cazul ”avionul din Libia” va fi dezbătut în Comisia de securitate a Parlamentului

Cazul ”avionul din Libia” va fi dezbătut în Comisia de securitate a Parlamentului
Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului va organiza miercuri, 21 septembrie, audieri publice pe marginea cazului avionului care a aterizat la Chişinău, venit din Libia, transmite Info-Prim Neo.
„Vom avea audieri şi poate un răspuns la mai multe întrebări, spre exemplu pentru ce a venit acest avion? Câte curse a făcut în Republica Moldova? Ce lot de muniţii a preluat? Încotro s-a îndreptat acest lot de muniţii etc. Iniţial au apărut informaţii că o companie din Letonia are un contract cu cineva din Libia pentru furnizare. Astăzi apare informaţia că, de fapt, lotul s-a dus în Armenia şi aceasta este un lucru grav pentru că şi acolo există un conflict îngheţat. La nivel de zvon şi declaraţii se vorbeşte mult şi lucrurile trebuie lămurite”, a spus, joi, deputatul Mihai Godea, membrul al comisiei.

Procurorul general, Valeriu Zubco, a declarat că la Procuratură nu a parvenit nicio sesizare referitor la acest avion, însă instituţia a formulat o sesizare la adresa Ministerului Afacerilor Interne pentru afla informaţii. „Vom vedea dacă au fost acţiuni legale şi în dependenţă de răspuns vom vedea cum procedăm în acest caz”, a spus procurorul general.
Avionul IL- 76 a aterizat forţat pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în seara de 12 septembrie. Avionul se îndrepta spre Aeroportul Mărculeşti, dar nu a putut ateriza pentru că acesta nu este dotat cu utilaj care să permită aterizarea navelor pe timp de noapte. Avionul a decolat a doua zi, având la bord muniţii cumpărate din Moldova.
Joi, 15 septembrie, potrivit unor surse media, avionul a revenit în Moldova pentru a prelua încă câteva tone de muniţii.
Sursa: Info-Prim.md