June 13, 2013

România şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania

România şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania | AMBASADA ROMÂNIEI în Republica Moldova
​ România şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania, a declarat, luni, la Berlin, premierul Victor Ponta, într-o declaraţie de presă comună cu cancelarul Angela Merkel.
“Aş dori să-i mulţumesc doamnei cancelar Merkel pentru invitaţie şi pentru această oportunitate de a avea o primă întâlnire bilaterală de la numirea în funcţia de prim-ministru. Mesajul principal pe care doresc să-l adresez Guvernului german este acela că România, după câţiva ani de criză economică, socială şi politică, şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania”, a afirmat Victor Ponta.
El a subliniat că “o Românie stabilă, democratică şi puternică poate să reprezinte un partener pentru Germania şi pentru Europa la frontiera de est a UE”. Ponta a adăugat că va discuta cu Angela Merkel despre cooperarea economică bilaterală.

“Le-am mulţumit în cadrul întâlnirii de astăzi investitorilor germani pentru contribuţia lor importantă la dezvoltarea României. Există din partea Guvernului determinarea absolută de a îmbunătăţi cadrul legislativ, protecţia investitorilor germani şi de a asigura cadrul judiciar de protecţie a acestora”, a spus Ponta.
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, la rândul său, că între Germania şi România există un parteneriat strâns şi datorită minorităţii germane de pe teritoriul ţării noastre. Ea a remarcat că din cadrul delegaţiei române face parte şi un reprezentant al minorităţii germane, deputatul Ovidiu Ganţ.
Merkel a declarat că Germania şi România au potenţial de dezvoltare şi a subliniat importanţa respectării standardelor statului de drept, a siguranţei juridice şi necesitatea combaterii corupţiei.
“Mă bucur foarte mult că astăzi este oaspetele meu primul-ministru al României, domnul Ponta. Este prima sa vizită în Germania în calitate de premier. (...) Vom vorbi şi despre relaţiile economice şi politice, caracterizate de prietenie. Avem foarte multe cooperări în plan economic. Suntem cel mai important partener comercial al României, dar mai există potenţial pentru dezvoltarea acestor relaţii. Eu doresc să aibă succes construcţia economică a ţării. Noi dorim să fim parteneri. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă”, a afirmat Angela Merkel.
Premierul Victor Ponta a subliniat, la rândul său, decizia Executivului şi a coaliţiei de guvernare pentru întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi hotărârea de a avea un cadru legislativ cât mai transparent şi cât mai eficient.
El a exprimat totodată dorinţa României de a se coordona cu Germania şi cu restul UE în toate politicile regionale referitoare la Republica Moldova, Ucraina, la ţările din Balcanii de Vest, arătând că acestea au nevoie de sprijin în direcţia europeană.
Premierul Victor Ponta efectuează o vizită oficială de două zile în Germania. În prima parte a zilei de luni, el a participat la conferinţa cu tema “Cooperarea economică româno-germană: Noi perspective”, la sediul Deutsche Bank, precum şi la o dezbatere organizată de Fundaţia Friedrich Ebert cu tema “Contribuţia României la o Europă socială şi democrată”. Marţi, în a doua zi a vizitei sale în Germania, premierul se va deplasa la Stuttgart, unde va avea întâlniri cu oficiali ai companiei Daimler, care de curând a anunţat o investiţie de peste 300 de milioane de euro în ţara noastră.
Întâlnirile politice la nivel înalt vor continua şi la Stuttgart, cu premierul landului Baden-Wurttemberg.