May 1, 2012

Flashback: Stanislav Belkovski: Unirea Moldovei cu România tot mai reală


Stanislav Belkovski: Unirea Moldovei cu România tot mai reală

08 Dec 2009 | 14:20
Stanislav Belkovski: Unirea Moldovei cu România tot mai reală
sursa: ziua.ro
foto: ziua.ro




Unirea Republicii Moldova cu Romania devine tot mai reala, dupa schimbarea de putere produsa la Chisinau, desi, la nivel oficial, este respinsa o asemenea perspectiva, considera influentul politolog rus Stanislav Belkovski, presedintele Institutului moscovit pentru Strategie Nationala, transmite Agerpres.

"In prezent, in Moldova sunt oameni care nu ascund ca unirea cu Romania este o problema a viitorului apropiat. Seful parlamentului si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, vorbeste deschis despre acest lucru. Si cu toate ca, la nivel oficial, se neaga acest lucru, eu cred ca, dupa evenimentele din aprilie, dupa schimbarea de putere, dupa ce Partidul Comunistilor a trecut in opozitie, unirea Republicii Modova cu Romania devine tot mai reala", a declarat politologul rus intr-un interviu pentru agentia Lenta PMR (n.r. - din Transnistria).

Flashback: Vrăjitoarea lui Vladimir Putin a trecut prin Bucureşti


numărul 18, august 2004
Cu oarece bani de buzunar din surse "necunoscute", Stanislav Belkovski, devenit directorul Institutului de Strategii Naţionale de la Moscova, a venit la Bucureşti cu o propunere care a pus pe jar opinia publică din tot spaţiul românesc. Basarabia şi România să se unească, iar Transnistria să aleagă fie trecerea la Federaţia Rusă, fie unirea cu Ucraina, fie constituirea unui nou stat independent. Belkovski şi-a gândit demersul sub toate aspectele. Nu lasă nici o întrebare fără un răspuns rezonabil. Cu o singură excepţie: când pleacă Rusia de pe Nistru?
Belkovski a pornit de la premisa că aşa-numitul "memorandum" al lui Dmitri Kozak a devenit caduc. Belkovski nu mai aprobă federalizarea Republicii Moldova, fiindcă populaţia de dincolo de Prut nu acceptă ideea. Demonstraţiile organizate de Iurie Roşca reprezintă o dovadă. Apoi, impunerea unui referendum în Republica Molotov contravine normelor de drept internaţional, pentru că acolo există trupe de ocupaţie. Prin urmare, orice plebiscit dorit de Rusia ar fi lovit de nulitate ab initio.