May 1, 2012

Flashback: Stanislav Belkovski: Unirea Moldovei cu România tot mai reală


Stanislav Belkovski: Unirea Moldovei cu România tot mai reală

08 Dec 2009 | 14:20
Stanislav Belkovski: Unirea Moldovei cu România tot mai reală
sursa: ziua.ro
foto: ziua.ro




Unirea Republicii Moldova cu Romania devine tot mai reala, dupa schimbarea de putere produsa la Chisinau, desi, la nivel oficial, este respinsa o asemenea perspectiva, considera influentul politolog rus Stanislav Belkovski, presedintele Institutului moscovit pentru Strategie Nationala, transmite Agerpres.

"In prezent, in Moldova sunt oameni care nu ascund ca unirea cu Romania este o problema a viitorului apropiat. Seful parlamentului si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, vorbeste deschis despre acest lucru. Si cu toate ca, la nivel oficial, se neaga acest lucru, eu cred ca, dupa evenimentele din aprilie, dupa schimbarea de putere, dupa ce Partidul Comunistilor a trecut in opozitie, unirea Republicii Modova cu Romania devine tot mai reala", a declarat politologul rus intr-un interviu pentru agentia Lenta PMR (n.r. - din Transnistria).
El apreciaza, in continuare, ca nu se poate vorbi de "nici o integrare europeana a Republici Moldova, nici in viitorul apropiat, nici in perspectiva indepartata". "Si aceasta nu depinde de relatiile cu Romania, care este deja membru al UE, ci pentru ca UE nu se va extinde in urmatorul deceniu. Vechii membri, fondatorii UE, nu sunt interesati in extinderea Uniunii in perspectiva istorica apropiata", a afirmat Stanislav Belkovski.
Daca Bucurestiul si Chisinaul se inteleg, si Moldova devine parte a Romaniei, atunci Transnistria va avea toate argumentele pentru recunoasterea independentei ei, considera Belkovski. "De aceea, si Uniunea Europeana, si Rusia, si alte tari, intelegand toata gravitatea unirii Romaniei si Moldovei, vor trece la recunoasterea Transnistriei. Eu cred ca 'Romania Mare' nu are nevoie de o Cecenie a ei, de aceea Bucurestiul va recunoaste printre primii independenta Transnistriei", a declarat Stanislav Belkovski in acelasi interviu.