January 25, 2011

Valeri Kuzmin speră că se va găsi o soluţie omenească în cazul lui Vardanyan

2011-01-24/15:40/ Valeri Kuzmin speră că se va găsi o soluţie omenească în cazul lui Vardanyan
Chisinau (IPN) Vârsta tânără a lui Ernest Vardanyan şi faptul că în libertate i-au rămas soţia cu doi copii mici, poate, vor determina autorităţile transnistrene să caute o ieşire umană din această situaţie, şi-a exprimat speranţa ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, menţionând că nu este de competenţa Ambasadei Federaţiei Ruse să comenteze acest caz.
Oficialul rus a declarat într-un interviu oferit Agenţiei Info-Prim Neo că decizia condamnării lui Ernest Vardanyan a fost luată de instanţa supremă de justiţie a regiunii din stânga Nistrului, care a acţionat în calitate de organ independent al puterii judiciare, fie şi al unui stat nerecunoscut.
Totodată, ambasadorul crede că nu este potrivit să se facă uz de cazul lui Ernest Vardanyan şi al lui Ilie Cazac în calitate de pretext pentru a învinui una dintre părţile implicate în conflict de nerespectarea drepturilor omului.
Valeri Kuzmin a mai spus că, spre profundul său regret, nu numai el, ci şi opinia publică cunoaşte foarte bine cazuri de încălcare a drepturilor omului şi de imperfecţiune a activităţii sistemului judiciar, practic, pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria.
În decembrie 2010 Ernest Vardanyan a fost condamnat la 15 ani de închisoare de către autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol pentru „înaltă trădare de stat şi spionaj în favoarea Republicii Moldova” . Ilie Cazac, întemniţat şi el de autorităţile transnistrene, este judecat pe aceleaşi capete de acuzare şi riscă închisoare până la 20 de ani.