March 18, 2010

Experți ruși: Dacă oamenii vor dori unirea, atunci R. Moldova și România se vor uni. VEZI EMISIUNEA INTEGRALĂ | UNIMEDIA

Experți ruși: Dacă oamenii vor dori unirea, atunci R. Moldova și România se vor uni
Experți ruși: Dacă oamenii vor dori unirea, atunci R. Moldova și România se vor uni. VEZI EMISIUNEA INTEGRALĂ



Despărţirea României şi a Republicii Moldova este tragedia unui popor! * Dacă oamenii din aceste țări vor dori unirea, atunci ţările se vor uni. Acestea sunt principalele idei expuse de către istorici din Federația Rusă și Republica Moldova în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune rus MIR.
„Nu încape nicio îndoială că Republica Moldova este o ţară europeană şi nimeni nu poate avea nimic împotriva integrării europene a acestei ţări. Dacă cetăţenii României și Republicii Moldova ţări vor dori vreodată să se unească, atunci aceste țări se vor uni și marele puteri nu se vor putea împotrivi”, a declarat Vladimir Bruter, expert al Institutului Internaţional pentru cercetări umanitare şi politice.

Alexandr Ruseţkii, directorul Institutului Securităţii Regionale Caucaziene, a subliniat în cadrul emisiunii că în „R. Moldova şi România au loc procese diferite de dezvoltare a ţărilor” şi că există „puternice legături economice”. „E firesc că moldovenii obţin cetăţenia română ca să poată trăi civilizat. Şi ruşii îşi trimit copiii să înveţe la Oxford”, a exemplificat Ruseţkii.

Iurie Colesnic, istoric de la Chișinău, a menționat că „Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene, unde este acum şi România. Vom fi două state independente, dar fără a avea frontiere. Principalul document este Declaraţia de Independenţă, unde se prevede că limba noastră este limba română, iar istoria – istoria românilor”.

Anatol Petrenco, istoric și prim-vicepreședinte al MAE, a atras atenția că „unirea R. Moldova cu România e mai greu să aibă loc, dar poporul trebuie și poate să fie integrat”.

Chiril Tonaev, expert de la Fondul Politicii Eficiente din Federația Rusă, a declarat: „Strategia R. Moldova de a rezolva conflictul transnistrean este să se adreseze terţilor părţi. Uniunea Europeană îşi are proprii săraci. Cele câteva sute de mii de cetăţeni moldoveni, care au paşaport românesc, nu trăiesc în România şi nici în Republica Moldova, dar în Portugalia, Italia şi alte ţări europene, unde pleacă la muncă. Românii au o atitudine de persoane de rangul doi faţă de moldoveni.”

Zurab Todua, colaborator ştiinţific al Institutului de Religie şi Politică din Rusia, a conchis că „e cazul să lăsăm lucrurile să evolueze firesc şi să nu grăbim procesele”, deoarece „dacă oamenii vor dori unirea, atunci ţările se vor uni”.


Sursa: UNIMEDIA